1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Juho Hamarista yliopistokeskuksen vuoden tutkija

Palkittu Hamari on tutkinut pelillistämistä ja tehnyt yhteistyötä yrityselämän kanssa.

Pori
Professori Juho Hamari on tutkinut sitä, mitä hyvää pelillistämisellä voi saada aikaan ihmisten elämässä. – Itse pelit ovat ironisesti yhä useammin taivuttelemassa ihmisiä käyttämään enemmän rahaa piilottamalla markkinoinnin mekaniikkoja pelisuunnittelun sisään, Hamari sanoo.
Juho Hamari.Jyrki Ojala / Yle

Taloustieteiden tohtori, pelillistämisen professori Juho Hamari on valittu Porin yliopistokeskuksen vuoden tutkijaksi. Hänet palkittiin vuosittaisen Tiedeareena-tapahtuman iltajuhlassa.

Vuoden tutkija -palkinnon perusteiden mukaan Hamarin tieteelliset ansiot ja tutkimusrahoituksen hankinta asettivat hänet selvästi muiden ehdokkaiden edelle.

Hamari tuli yliopistokeskukseen lahjoitusvaroin perustettuun Turun yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteisprofessuuriin vuonna 2016. Hän on tehnyt yhteistyötä myös yrityselämän kanssa, mihin palkintoraati kannustaa Hamaria myös jatkossa.

Vuoden tutkijan valitsi raati, johon kuuluivat Vatajankosken Sähkön toimitusjohtaja Petri Paajanen, Länsi-Suomen Osuuspankin johtaja Ville Aalto-Setälä ja Satakunnan museon johtaja Juhani Ruohonen. Vuoden tutkija on valittu vuodesta 2006 saakka.

Muitakin palkintoja

Samassa tilaisuudessa palkittiin vuoden tiedeviestijänä yhteiskuntatieteiden maisteri Tiina Mäkitalo-Keinonen Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin-yksiköstä.

Palkinnon perustelujen mukaan Mäkitalo-Keinonen on viestinyt hygieniaan liittyvistä tutkimustuloksistaan säännöllisesti monissa eri välineissä: tieteellisten julkaisujen lisäksi sanomalehdissä, ammattilehdissä ja sosiaalisessa mediassa.

Lukiolaisille suunnatun Akateeminen karhu -tiedekilpailun voittajana puolestaan palkittiin Porin suomalaisen yhteislyseon lukion oppilas Vera Kurkinen. Kurkinen osallistui kilpailuun tussipiirroksella Pelko.

Akateeminen karhu -tiedekilpailun tavoitteena on löytää tutkimuksesta kiinnostuneita nuoria ja tarjota heille mahdollisuus näyttää osaamistaan. Kilpailutyö voi olla esimerkiksi keksintö, essee, humanistisesti painottunut tutkimustyö tai taiteellinen työ.

Lue seuraavaksi