Sharon Otienon sugar daddy oli kuvernööri, nyt miestä syytetään raskaana olleen Otienon murhasta – siirtyykö huomio naisten moraalittomuudesta miesten valta-asemaan Keniassa?

Sharon Otieno odotti kuvernöörin lasta ja toivoi saavansa häneltä talon. Nyt samainen kuvernööri istuu syytettynä Otienon murhasta.

Keniassa on järjestetty mielenosoituksia seitsemännellä kuulla raskaana olleen opiskelija Sharon Otienon muistoksi. Aktivistien mukaan väkivallanteon kohteeksi joutuneiden on saatava oikeutta. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

NAIROBI Lähes kaikki Keniassa tietävät nyt, kuka Sharon Otieno oli. Sitä hän tuskin halusi, kun ryhtyi suhteeseen Lounais-Keniassa sijaitsevan Migorin alueen kuvernöörin kanssa runsas vuosi sitten.

Moni vastikkeellisiin suhteisiin ryhtyvä toivoo toki nousevansa tunnetuksi sometähdeksi tai seurapiirihenkilöksi. Toisilla on paljon nöyremmät toiveet.

Sugar daddy -suhteessa nainen, yleensä nuorempi, tapailee palkkiota vastaan varakasta vanhempaa miestä. Kyse ei ole Keniassa uudesta tai tavattomasta ilmiöstä eikä ilmiö ole uusi muuallakaan maailmassa. Esimerkiksi Yle uutisoi “sokerideittailun” yleistymisestä myös Suomessa viime vuonna.

On myös suhteita, joissa vanhempi nainen, Afrikassa usein valkoinen, huolehtii nuoremmasta miehestä, mutta se on paljon harvinaisempaa.

BBC:n dokumenttisarja synnytti kuhinaa

Keniassa sokerideittailun yleisyys on ollut julkinen salaisuus pitkään.

Tiedossa on tapauksia, joissa sugar daddyn on epäilty murhanneen tyttöystävänsä, jos nainen on halunnut lopettaa suhteen tai hauskanpito on muuttunut rasitteeksi.

Nyt ilmiö on ollut Keniassa iso puheenaihe jo monta viikkoa.

Keskustelu ryöpsähti, kun BBC julkaisi elokuun lopussa paljon puhutun dokumenttisarjan (siirryt toiseen palveluun)Sex and the Sugar Daddy. Nairobin seurapiireissä ja netin keskustelupalstoilla alkoi käydä kuhina.

Vain muutama päivä sen jälkeen 26-vuotias Sharon Otieno löytyi raa'asti tapettuna metsiköstä. Hänet oli raiskattu ja puukotettu.

Nyt, noin kuukautta myöhemmin huomion keskipisteenä on syytetyn penkissä istuva kuvernööri. Juuri se tekee tästä suhteesta erikoisen verrattuna muihin.

Esimerkiksi seurapiirijulkkisten sugar daddyjen henkilöllisyydet ovat harvoin julkista tietoa. Suositussa kenialaisessa tosi-tv-sarjassa Nairobi Diaries seurapiirihenkilöt kertovat avoimesti vastikkeellisista suhteistaan, mutta koskaan ei selviä, keitä miehet ovat.

BBC julkaisi elokuun lopussa paljon puhutun dokumenttisarjan Sex and the Sugar Daddy. Sen jälkeen Nairobin seurapiireissä ja netin keskustelupalstoilla alkoi käydä kuhina.

"Liian kallista"

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kenialaisen Nation Median toimittaja Barrack Oduor ilmestyi syyskuun alussa verisenä poliisiasemalle ilmoittamaan Otienon kadonneeksi.

Otieno oli ottanut häneen yhteyttä, koska ilmeisesti halusi suhteensa kuvernööriin julkiseksi. Romantiikka rakoili.

Oduoron mukaan hän ja Otieno tapasivat kuvernööri Zacharia Okoth Obadon henkilökohtaisen avustajan hotellissa.

Pian sen jälkeen avustaja esitti, että kolmikko lähtisi autolla matkaan. Toimittajan mukaan avustaja nousi kesken automatkan kyydistä pois, ja hänen tilalleen tuli kaksi mieshenkilöä, jotka käyttäytyivät uhkaavasti.

Toimittaja Oduor onnistui hyppäämään liikkuvasta autosta ja loukkaantui, muttei kyennyt auttamaan seitsemännellä kuulla raskaana ollutta Otienoa.

DNA-testeissä selvisi, että lapsen isä oli kuvernööri Obado.

Obado on kiistänyt sekaantuneensa Otienon murhaan, mutta istuu nyt (siirryt toiseen palveluun)vangittuna epäiltynä osallisuudesta murhaan. Tiukkana tunnettu tuomari Jessie Lessit ei suostunut vapauttamaan kuvernööriä takuita vastaan.

Viestittelyssä kuvernöörin ja Otienon välillä käy ilmi, että Obado oli luvannut ostaa Otienolle talon ja pitää huolta tulevasta lapsesta. Mielellään Nairobissa, Sharon Otieno kirjoitti. Liian kallista, vastasi kuvernööri.

Vaikka kuvernööri kiistää, jokin näyttää menneen suhteessa pieleen. Otieno paljasti (siirryt toiseen palveluun)kuvernöörin viestejä tämän vaimolle ja pojalle.

Sharon Otienoa alettiin paheksua sosiaalisessa mediassa pian veriteon tulta julki. Moni tuomitsi tapahtuneen olleen Otienon eli "moraalittoman naisen" oma vika.

Toiset kirjoittivat, ettei kukaan ansaitse niin julmaa kohtaloa – ei vaikka Otieno olikin toiminut moraalittomasti. Sharon Otienolle vaadittiin myös oikeutta #_JusticeForSharon-_aihesanalla, ja moni samaistui hänen tilanteeseensa. (siirryt toiseen palveluun)

Siitä ei juuri puhuttu, oliko naimisissa oleva 57-vuotias kuvernööri Obado toiminut moraalittomasti maksaessaan seksistä nuoren naisen kanssa.

Kenialaisaktivistit muistivat Sharon Otienoa ja muita hänen laillaan murhattuja nuoria opiskelijanaisia Nairobissa syyskuussa. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Siitä ei Keniassa juuri puhuttu, oliko naimisissa oleva 57-vuotias kuvernööri Obado toiminut moraalittomasti maksaessaan seksistä nuoren naisen kanssa.

Tapa kattaa korkeita yliopistomaksuja tai elättää lapsia

Tämä raivostuttaa Jackie Phamotsea. Eteläafrikkalainen Phamotse on kirjoittanut kirjan aiheesta, ja hänellä itsellään on kokemusta suhteesta, joka olisi voinut päättyä kuin Otienon.

– On todella surullista, että tätä aihetta katsotaan vain yhdestä näkökulmasta. Miehillä ei katsota olevan mitään vastuuta. Oikeusjärjestelmämme ei suojaa naisia, joten on helppoa syyllistää heitä, jos heidät murhataan tai raiskataan, Phamotse sanoo.

Miehiä rohkaistaan olemaan seksuaalisia, naisia tuomitaan seksuaalisuudesta, Phamotse sanoo. Hänellekin on toitotettu, ettei yksikään mies halua ostaa lehmää, jos maitoa voi saada ilmaiseksi.

– Miksei miestä tuomita siitä, ettei hän pidä lupaustaan vaimolleen ja perheelleen? Että hän tarjoaa itseään halpaan hintaan? Elämme yhteiskunnassa, joka rakastaa kaksinaismoralismia, ja siksi itse ongelma on niin vaikea ratkaista.

BBC:n dokumenttisarjaa varten teettämässä kyselyssä muutama sata opiskelijanaista arvioi, että noin neljäsosalla opiskelijoista on niin kutsuttu sponsori. Viidesosa myönsi itse olevansa sponsorisuhteessa.

Joillekin se on tapa kattaa yliopistojen korkeita opintomaksuja tai elättää lapsia. Toisille se on tapa ylläpitää elämää, jota voi esitellä sosiaalisessa mediassa. Yksi BBC:n haastateltava sanoo, ettei Keniassa menestytä kovalla työllä, tarvitaan sponsori.

Ylen viimevuotisessa uutisessa sokerideittailualustaa pyörittävä tanskalainen mies sanoi vastikkeellisten suhteiden yleistymisen johtuvan siitä, että suhteisiin ryhtyvät haluavat kapinoida sukupuolten tasa-arvoa vastaan.

Toisaalta, juuri tasa-arvon puute näyttää olevan vastikkeellisten suhteiden sudenkuoppa.

Juttu jatkuu Instagram-kuvan jälkeen.

Ilmiö vain yleistyy, kirjailija uskoo

Naiset ovat vastikkeellisissa suhteissa todella heikossa asemassa. Jos mies yhtäkkiä päättää laittaa rahahanat kiinni, saattaa naiselta mennä asunto ja mahdollisuus opiskella.

Laajempi yhteiskunnallinen ongelma on se, että etenkin opiskelijanaiset Keniassa kokevat, ettei itsensä elättämiseen ole parempia vaihtoehtoja. Se antaa varakkaille miehille mahdollisuuden kontrolloida sponsoroimiensa naisten elämää.

Phamotse ei usko ilmiön katovan, vaan päinvastoin yleistyvän.

–Siitä tulee vain tavallisempaa koko ajan. Se johtuu osittain taloudellisista ongelmista, mutta myös sosiaalisesta mediasta ja siitä, ettei naisilla ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin miehillä. Naisten koulutus on avain myös tämän ongelman ratkaisemiseksi, Phamotse sanoo.

Vaikka moni BBC:n dokumentissa haastateltu nainen koki hallitsevansa vastikkeellisissa suhteessa omaa elämäänsä, ei heillä ollut esimerkiksi kondomin käytöstä mitään sanottavaa.

Phamotsen mukaan vastikkeellisissa suhteissa esiintyy usein sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa.

– Miehet tietävät, että naisilla, jotka hakeutuvat tällaisiin suhteisiin on jokin heikko kohta, ja he käyttävät sitä hyväkseen, Phamotse sanoo.

Helpointa on kiristää rahalla, sillä nainen saa elää tietynlaista elämää, josta miehet maksavat. Phamotsen mukaan yleistä on, että nainen huomaa olevansa täysin eristetty perheestään ja ystävistään, ja elää täysin miehestä riippuvaisena.

– Se voi johtaa masennukseen ja itsetuhoisuuteen, hän sanoo.

"Siitä tulee vain tavallisempaa koko ajan. Se johtuu osittain taloudellisista ongelmista, mutta myös sosiaalisesta mediasta ja siitä, ettei naisilla ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin miehillä."

Jackie Phamotse

Muuttuuko keskustelu?

Sharon Otieno saattoi huomata, ettei hänen lapsensa tulevaisuus ollutkaan niin turvattu kuin hän oli uskonut. Hän yritti muuttaa suhteen valta-asetelmaa uhkaamalla julkistaa asian. Se johti hyvin todennäköisesti siihen, että hänet tapettiin.

Nyt uutisointi Keniassa on siirtynyt veriteon julmista yksityiskohdista ja Sharon Otienon elämänvalintojen ruotimisesta enemmän kuvernööriin ja hänen mahdolliseen syyllisyyteensä. Sen myötä on toivoa myös keskustelun muuttumisesta.

Keskustelun soisi siirtyvän naisten syyllistämisestä siihen, että vastikkeellisia suhteita hakevat miehet pystyvät tekemään naisille lähes mitä tahansa – ja usein pääsemään kuin koira veräjästä.

Tämäkin voi muuttua, jos kuvernööri Obado tuomitaan murhasta.

Jackie Phamotse kuitenkin pelkää, ettei niin tapahdu.

– On niin paljon hänen kaltaisiaan miehiä, joita systeemi suojelee. Ihmiset, joilla on valtaa, pystyvät aina jotenkin salaamaan totuuden, eivätkä he joudu kantamaan vastuuta elämänsä naisista. Toivon kuitenkin, että Sharonin murhaaja tuomitaan.

Otsikkoa muutettu 2.10.2018 klo 20.15.