Herätys: Apurahatutkijat ja -taiteilijat vitkuttelevat eläkevakuutuksissa, millainen monitoimioperaatio Turun saaristossa saattoi olla, poutapäivä luvassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
tutkijoita laboratoriossa
AOP

Apurahataiteilija ja -tutkija, älä unohda eläkemaksujasi

Useiden tutkijoiden ja taiteilijoiden elanto on työskentelyapurahojen varassa. Kymmenen vuoden ajan Suomessa on ollut lakisääteinen järjestelmä, jonka myötä näistä apurahoista on kertynyt saajilleen muun muassa eläkettä. Apurahansaajien vakuuttamisesta vastaava Maatalousyrittäjien eläkelaitos kuitenkin toivoo apurahansaajilta enemmän omaa aktiivisuutta. Nyt moni maksaa lakisääteisen maksunsa vasta pakkovakuutuspäätöksen saatuaan.

Turun saaristossa saattoi olla kyse monitoimioperaatiosta – Venäjän turvallisuuspalvelut tarvitsevat pestyä rahaa kansainvälisiin operaatioihinsa

Suomen Airiston Helmen tapaus voi olla operaatio, jonka tavoitteet ovat sekä taloudellisia että sotilaallisia, kirjoittaa Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Airiston Helmi -yrityksen omistama Säkkiluoto kuvattuna ilmasta.
Airiston Helmi -yrityksen omistama Säkkiluoto kuvattuna ilmasta. Arkistokuva.Yle

Uusi hulevesimaksu ihmetyttää – 7 kysymystä ja vastausta

Kymmenet kunnat suunnittelevat hulevesimaksun käyttöönottoa vielä tämän vuoden aikana. Yksi näistä on Kokkola. Kysyimme seitsemästä yleisestä huolenaiheesta Kokkolan kaupungin infrapäälliköltä, joka vastaa kysymyksiin tässä jutussa. Kuka maksaa sadevesistä ja kuinka paljon? Entä jos jonain vuonna sataa vähemmän?

Sadevesikaivo
Henrietta Hassinen / Yle

Soten 4 + 1 kompastelua, jotka voivat kaataa koko hankkeen

Sote-näytelmä on saamassa loppuesityksensä, mutta ennen sitä uudistus on käynyt läpi lukuisia kohtalonhetkiä, jotka olisivat voineet muuttaa vuosia jatkuneen kiistakapulan suunnan. Jos sote kaatuu, ketä syyttävä sormi osoittaa? Demareita ja valiokunnan vitkastelua? Ahneeksi käynyttä kokoomusta? Vai sittenkin Helsingin herraa? Ylen politiikan toimittaja Tulikukka de Fresnes esittelee 4 + 1 ratkaisevaa hetkeä soten käsittelyssä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-pakettia käsittelevää kokous alkamassa eduskunnassa 3. syyskuuta.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-pakettia käsittelevää kokous alkamassa eduskunnassa 3. syyskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lauantaista tulossa poutapäivä

Lauantaista on tulossa suurelta osin poutainen ja paikoin aurinkoinen päivä. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan illalla pilvisyys lisääntyy ja lännestä saapuu sateita. Lämpötilat ovat päivällä nollan ja noin kymmenen asteen välillä. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääkartta
Yle