FBI tutkii sittenkin Kavanaugh'n ja syytökset seksuaalisesta ahdistelusta – joukko naisia haastoi avainasemassa olleen republikaanisenaattorin hississä

Tutkinnan on oltava valmis ensi perjantaihin mennessä.

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh
Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomariksi ehdolla olevan Brett Kavanaugh'n nimitys on saanut jälleen yllättävän käänteen. Senaatin oikeuskomitea hyväksyi seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn Kavanaugh'n nimityksen perjantaisessa äänestyksessä, mutta pyytää Valkoista taloa määräämään liittovaltion poliisi FBI:ta tutkimaan tuomariehdokkaan taustat.

Trump on suostunut komitean pyyntöön, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Komitean demokraattijäsenet ovat vaatineet FBI:n tutkintaa jo aiemmin, mutta perjantaina myös republikaanijäsenet suostuivat sillä ehdolla, että tutkinta on valmiina viikon sisään. Tutkinta keskittyy myös ainoastaan tämänhetkisiin syytöksiin.

Tutkinnan aloittamista vauhditti maltillinen republikaanisenaattori Jeff Flake, jonka arvioitiin aiemmin olevan vaa'ankieliasemassa perjantain äänestyksessä. Perjantaiaamuna Flake ilmoitti äänestävänsä Kavanaugh'n hyväksymistä.

Ennen komitean istuntoa Flake kuitenkin joutui välikohtaukseen, jossa joukko naisia pysäytti senaattorin hississä. He kertoivat omista ahdistelukokemuksistaan ja pyysivät itkien Flakea muuttamaan mieltään televisiokameroiden kuvatessa tilannetta. Lopulta Flake asetti juuri ennen äänestystä oman hyväksymisäänensä ehdoksi FBI:n tutkinnan käynnistämisen. Välikohtauksen on epäilty vaikuttaneen Flaken kantaan.

Kavanaugh'ta seksuaalisesta ahdistelusta syyttävä psykologian professori Christine Blasey Ford sekä Kavanaugh ja hänen väitetty rikostoverinsa, lukioaikainen ystävä Mark Judge ovat jo lupautuneet avustamaan tutkinnassa.

Torstaina oikeuskomitean edessä nähtiin tunteellinen kuuleminen, kun sekä Ford että Kavanaugh kertoivat käsityksensä tapahtumista. Ford vakuutti olevansa sataprosenttisen varma, että hänen kimppuunsa hyökännyt mies oli Kavanaugh. Kavanaugh puolestaan sanoi olevansa sataprosenttisen varma, että hän on syytön. Kavanaugh'n mukaan hän ei ollut juhlissa, jossa ahdistelun väitetään tapahtuneen.

Fordin mukaan Kavanaugh kävi häneen käsiksi kotibileissä vuonna 1982, jolloin Kavanaugh oli 17- ja Ford 15-vuotias. Kavanaugh kiistää syytökset.

Kavanaugh ja Judge olivat pakottaneet Fordin makuuhuoneeseen ja lukinneet oven perässään. Tämän jälkeen Kavanaugh yritti riisua Fordin. Ford pääsi kuitenkin pakenemaan tilanteesta.

Christine Blasey Ford
Jim Bourg / EPA

Fordin lisäksi kaksi muutakin naista on tullut julkisuuteen ja kertonut Kavanaugh'n asiattomasta käytöksestä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Presidentti Donald Trump on ilmoittanut tukevansa Kavanaugh'ta yhä tehtävään. Kyseessä on elinikäinen virka, minkä takia nimityksestä ollaan tarkkoja. Demokraatit vastustavat Kavanaugh'n nimitystä, sillä konservatiivinen korkeimman oikeuden tuomari voisi vaikuttaa yhteiskuntaan vuosikymmenien ajan.

Lopullisen nimityksen vahvistaa Yhdysvaltain senaatti, jossa republikaaneilla on niukka enemmistö.

Lue lisää:

Tuomariehdokas Kavanaugh vakuutti syyttömyyttään kyynelehtien, ei aio luopua ehdokkuudesta ahdistelusyytöksistä huolimatta – Yle seurasi

Analyysi: Kavanaugh vaikuttikin liian puhtoiselta ollakseen totta – Yhdysvalloissa alkaa korkeimman oikeuden sirkusviikko

Senaatin oikeuskomitea hyväksyi Kavanaugh'n nimityksen – päätös jää senaatille

Lähteet: AP, Reuters, CNN