Suomessa jääkiekko-oppinsa saanut Don Lindgren pelaa viidakkolätkää Manilassa – "Aasia on tehnyt minusta paremman kiekkoilijan"

Don Lindgrenin jääkiekkoympäristö vaihtui muutama vuosi sitten eksoottiseksi ja lämpimäksi. Uudenkaarlepyyn Muik Hockeyn hyökkääjä lähti pelaamaan jääkiekkoa Filippiineille.

jääkiekko
Jääkiekkoilijoita
Viime kaudella Don Lindgren edusti Cricket Lighters -joukkuetta.@Yuka Fukuma

Filippiinien pääkaupungissa Manilassa kello on 19.25 ja lämpötila +33 astetta. Pohjanmaalla jääkiekko-oppinsa saanut kolmikymppinen Don Lindgren on juuri päättänyt illan treeninsä kuntosalilla.

Jääkiekko on kuljettanut Thaimaassa syntynyttä Donia eri puolille maailmaa mutta lähtöpiste löytyy Uudestakaarlepyystä. Siellä Don aloitti luistelunsa jo nelivuotiaana ja se oli menoa heti.

Jääkiekko tuli mukaan pari vuotta myöhemmin kun hän aloitti lajin Muik Hockeyssa. Samaa seuraa hän on edustanut Suomessa aina. Tunnetuin Muik Hockeyssa uransa aloittanut pelaaja on Leo Komarov.

Suomi, Kreikka, Bulgaria, Thaimaa ja Filippiinit

Lindgren on pelannut jääkiekkoa yhden kauden Kreikassa ja piipahti hän Bulgariassakin. Aasia kuitenkin veti syntyjuurien vuoksi Lindgreniä puoleensa. Hän pelasikin muutaman vuoden Thaimaassa ja oli mukana myös Thaimaan maajoukkueessa. Sitten kutsui Filippiinit.

– Olen aina viihtynyt Aasiassa ja vuosi sitten siirryin Manilaan. Pelasin Cricket Lighters -joukkueessa ja voitimme ehkä jopa vähän yllättäen mestaruudenkin, muistelee Lindgren.

Jääkiekkoilija ja mestaruuspytty
Cricket Lighters voitti viime kaudella mestaruuden. Don Lindgren nostamassa mestaruuspyttyä.@Yuka Fukuma

Nyt seura on vaihtunut liigamuutoksen myötä ja Lindgren edustaa Manila Eaglesia. Hänet valittiin joukkueen kapteeniksi ja tämän lisäksi Lindgren on vastuussa juniorikiekkoilun kehittämisestä.

Sen taustalla on ajatus, että jossakin vaiheessa saataisiin juniorimaajoukkueeseen pelaajia. Lindgren pitää junioreille harjoitukset kolmesti viikossa ja niissä käydään läpi suomalaisen kiekkoilun oppeja.

Oman Manila Eagles-joukkueen kapteenin pestin ohella hän toimii osittain myös valmentajan roolissa.

Jääkiekkoa lämmössä

Trooppinen ympäristö ja jääkiekko eivät välttämättä ensimmäiseksi ajatuksissa kohtaa, mutta innostus lajiin on muun muassa Aasiassa kasvussa. Manilassa jääkiekon harrastajia on Lindgrenin arvion mukaan 300-400 juniorit mukaan lukien.

Lindgren kertoo, että esimerkiksi Thaimaassa jääkiekkoinnostus on kova ja laji kehittyy vauhdilla. Myös Filippiineillä, Manilassa tilanne on sama.

– Manilassa on kolme jäähallia ja ne ovat ostoskeskusten yhteydessä. Viime syksynä Manilaan avattiin uusi iso jäähalli ja jään laatu on Manilan halleissa erittäin hyvä. Suomalaista tasoa. Kotihallini täällä vastaa oikeastaan aika hyvin Uudenkaarlepyyn Komarov-Areenaa, sanoo Lindgren.

Kahden sarjan järjestelmä

Uusi sarjajärjestelmä tehtiin viime kauden jälkeen. Alempi sarja on PMHL (Philippine Minor Hockey League), jonka peleissä ei esimerkiksi saa taklata. Tätä sarjaa pelaa neljä joukkuetta.

Varsinainen pääsarja on PHL ( Philippine Hockey League), jossa Lindgrenin joukkue pelaa. Tässäkin sarjassa on neljä joukkuetta.

Minkälainen taso on Suomen jääkiekkoon verrattuna?

– Me puhutaan viidakkolätkästä eli pelaaminen ei tietysti ole niin organisoitua kuin esimerkiksi Suomessa. On kuitenkin eliittipelaajia , jotka koittavat pitää korkeampaa tasoa yllä. On paljon kanadalaisia ja meitä suomalaisia oli viime kaudella minun joukkueessani neljä. Taso on korkeatasoisen 3. divisioonan ja heikompitasoisen 2. divisioonan välillä, muotoilee Lindgren.

Don Lindgren on kotoisin Uudestakaarlepyystä. Nyt hän pelaa jääkiekkoa Filippiineillä.
Don Lindgren on kotoisin Uudestakaarlepyystä. Nyt hän pelaa jääkiekkoa Filippiineillä.@Yuka Fukuma

Lindgren itse koittaa luonnollisesti hyödyntää niitä oppeja, joita suomalaisesta kiekkokoulusta on saanut. Joskus on hankalaa kun esimerkiksi pelaajien roolit eivät oikein pidä.

– Kun on itse saanut suomalaisen jääkiekko-opin niin tietää miten puolustajan ja hyökkääjän pitäisi pelata. Mutta täällä tehdään välillä mitä halutaan ja peliä ohjataan itse, naurahtaa Lindgren.

Maajoukkuekomennus

Oma kausi Manilassa ei ole vielä alkanut ja ennen sitä jääkiekko vie Donia taas Thaimaan maajoukkueen pariin. Maajoukkueessa on uusi suomalainen valmentaja Juhani Ijäs, ja Lindgren odottaa maajoukkuetreenaamista innolla.

– Olen jääkiekkoilijana varmasti parhaimmassa kunnossa sekä fyysisesti että henkisesti mitä olen koskaan aiemmin ollut. Aasia on tehnyt minusta paremman kiekkoilijan, naureskelee Lindgren.