1. yle.fi
  2. Uutiset

Zorba-hirmumyrskyllä ei vielä vaikutuksia suomalaisten lomalentoihin – suurlähetystö Ateenassa neuvoo seuraamaan paikallisten viranomaisten ohjeita

Medikaani eli hurrikaanin kaltainen hirmumyrsky koettelee parhaillaan Kreikkaa.

hirmumyrskyt
Rafinan satamakaupunki Kreikassa 28. syyskuuta.

Zorba-hirmumyrsky on saavuttanut Kreikan. Suomen suurlähetystö Ateenassa on kehottanut Kreikassa olevia suomalaisia seuraamaan säätiedotteita ja paikallisten viranomaisten ohjeita.

Tänään lauantaina suurlähetystö kertoi Kreikan ilmatieteenlaitoksen antaneen punaisen säävaroituksen Attikan, Peloponnesoksen, Joonian saarten, Kyklaadien ja Kreetan alueille.

Suurlähetystö on jo aiemmin varoittanut suomalaisia Facebook-sivuillaan kovista tuulista ja ukkosista, jotka haittaavat lautta- ja laivaliikennettä.

Myös joitain pienempiä lentokenttiä voidaan mahdollisesti sulkea myrskyn takia, kertoo Ateenan suurlähettiläs Juha Pyykkö.

Pyykön mukaan sää Ateenassa on ollut lauantaina sateinen, mutta merkkejä myrskystä ei ole vielä ollut. Ennusteiden mukaan sää huononee iltaa kohden.

Pyykkö korostaa, että tilanne myrskyn etenemisen suhteen voi vaihdella suurestikin, ja siksi on tärkeää seurata uusia tiedotteita.

Hänen mukaansa hirmumyrsky on kreikkalaisten näkökulmasta poikkeuksellinen. Tästä syystä maassa on otettu viranomaisten varoitukset ja ohjeet tosissaan.

– Uskon, että hotellit ja muut matkailualan yrittäjät seuraavat tilannetta tarkkaan ja haluavat pitää hyvää huolta asiakkaistaan, Pyykkö toteaa.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjän Petra Sariaksen mukaan Kreikkaan matkustamista ei tällä hetkellä ole syytä välttää. Hätä- ja ongelmatilanteissa Sarias kehottaa olemaan yhteydessä paikallisviranomaisiin tai ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

Ulkoministeriön mukaan suurlähetystö Ateenassa seuraa tilannetta ja tarvittaessa antaa uusia ohjeistuksia. Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia on Kreikassa nyt 779 ja heille ulkoministeriö on lähettänyt tekstiviestin tilanteesta.

Kaikki matkailijat eivät kuitenkaan tee matkustusilmoitusta, minkä lisäksi Kreikassa asuu paljon suomalaisia. Todellisuudessa suomalaisten kokonaismäärä maassa on siis paljon suurempi.

Ei vaikutusta lomalentoihin

Kreikkaa moukaroiva hirmumyrsky ei ole aiheuttanut peruutuksia suomalaisten lomalentoihin. Esimerkiksi Aurinkomatkojen ja TUI Finlandin lomalennot lähtevät viikonloppuna normaalisti, kerrotaan yhtiöiden viestinnästä.

Aurinkomatkoilla on asiakkaita eri puolilla Kreikkaa tällä hetkellä noin 3 600, kertoo Inka Ikonen Aurinkomatkojen ja Finnairin viestinnästä.

– Tänään ja huomenna lomalle lähteville sekä Kreikassa jo oleville asiakkaille on lähetetty tekstiviesti, jossa kerrotaan myrskytuulista, Ikonen jatkaa.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat ottaneet tilanteen rauhallisin mielin. Kyselyjä on lähinnä tullut merimatkustamiseen liittyen.

– On ohjeistettu, ettei välttämättä kannata mennä rannalle niin paljon ja merimatkoja on jouduttu perumaan, hän sanoo.

Myös TUI Finland on tiedottanut asiakkaittaan myrskystä tekstiviestillä. Yhtiöllä on Kreetalla reilut 600 asiakasta lomailemassa ja Rhodoksella noin 900. Viestissä kerrotaan myrskyvaroituksesta ja kehotetaan kuuntelemaan hotellin ja oppaiden ohjeita, sanoo mediapäivystäjä Antonia Schroderus.

– Esimerkiksi Kreetalla ei ole vielä mitään vaikutusta säällä, näiltä osin kaikki on kunnossa, sanoo Schroderus.

Hänen mukaansa yhtiö seuraa tiiviisti myrskyn etenemistä ja suurlähetystön ohjeita sekä on yhteydessä Kreikassa paikan päällä oleviin oppaisiin ja lentoyhtiöihin.

Lue lisää:

Zorba-hirmumyrsky lähestyy Kreikkaa – ”sääolosuhteet hengenvaaralliset”

Lue seuraavaksi