1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. #metoo

Kulttuuriprofiilin tuomio jättää jälkensä ruotsalaisten oikeudentuntoon ja saattaa ratkaista kirjallisuuspalkinnon kohtalon

Tukholman käräjäoikeus julistaa päätöksensä Jean Claude Arnault'hon kohdistuvista raiskaussyytöksistä.

#metoo
Jean-Claude Arnault saapui oikeudenistuntoon 19. syyskuuta.
Jean-Claude Arnault saapui oikeudenistuntoon 19. syyskuuta.Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsia ravistellut #metoo-kampanja saa yhden päätepisteensä kun 72-vuotiaalle Jean-Claude Arnault'lle julistetaan joko vapauttava tai langettava tuomio Tukholman käräjäoikeudessa maanantaina.

Kulttuuriprofiiliksi kutsuttua miestä syytetään yhteen naiseen kohdistuneesta kahdesta raiskauksesta, joiden epäillään tapahtuneen syksyllä 2011. Arnault on kiistänyt syytteet, mutta todistusaineistoa häntä vastaan on pidetty vahvana.

Seitsemän vuoden takaisista tapahtumista ei ole teknistä näyttöä, mutta todistajana on kuultu muun muassa lääkäriä, jonka vastaanotolla nainen on käynyt raiskauksen jälkeen. Arnault on ollut oikeudenkäynnin jälkeen vangittuna ja syyttäjä vaatii hänelle kolmen vuoden vankeusrangaistusta teoista.

Jean-Claude Arnault poistumassa oikeussalista 24. syyskuuta.
Jean-Claude Arnault poistumassa oikeussalista 24. syyskuuta.Jonathan Nackstrand / AFP

Arnault oli osa kulttuurieliittiä

Jean-Claude Arnault on monelle ruotsalaiselle naisiin kohdistuneen seksuaalisen ahdistelun symboli. Viime vuoden marraskuussa 18 naista kertoi Dagens Nyheter -lehdessä miten Kulttuuriprofiiliksi kutsuttu mies on eri tavoin häirinnyt tai ahdistellut heitä seksuaalisesti. Kahdeksan heistä teki rikosilmoituksen, mutta vain yhden naisen kohdalla näyttö johti syytteeseen.

Lehtiartikkelin paljastus oli ruotsalaisen metoo-kampanjan alku.

Myöhemmin on paljastettu myös, että Jean Claude Arnault oli kähminyt erilaisissa juhlatilaisuuksissa myös kruununprinsessa Victoriaa ja Ruotsin akatemian jäseniä sekä heidän puolisoitaan.

Jean Claude Arnault on palkittu kuninkaallisella arvomerkillä, istunut Nobel-illallisilla ja vetänyt tukholmalaista kulttuuriklubia. Hän on ollut vuosikymmeniä osa tukholmalaista kulttuurikermaa. Nyt Arnault jää historiaan miehenä, jonka teot saivat Ruotsin akatemian polvilleen ja ruotsalaisen kulttuurin kirkkain aarre, Nobelin kirjallisuuspalkinto jäi jakamatta.

Ystävistä tuli vihollisia

Ruotsin akatemia ajautui historiansa syvimpään kriisiin Arnault'ta koskevien paljastusten takia. Arnault'n toiminta yhtenä ruotsalaisen kulttuurielämän vaikuttajana kytkeytyy sekä taloudellisesti että henkilösuhteiden kautta kuninkaalliseen Ruotsin akatemiaan.

Hänen vaimonsa runoilija Katarina Frostenson on akatemian jäsen. Arnault'n vetämä kulttuuriklubi Forum sai rahallista tukea akatemialta ja hän hyödynsi monin tavoin suhteitaan akatemiaan ja sen jäseniin. Hänen on myös epäilty vuotaneen julkisuuteen akatemian jäseniltä tietoonsa saamia kirjallisuuspalkinnon saajien nimiä.

Katarina Frostenson
Katarina FrostensonOlafur Steinar Gestsson / AOP

Ranskalaissyntyinen Arnault perusti kulttuuriklubi Forumin 1989. Media on kirjoittanut klubista useita mairittelevia artikkeleita. Dagens Nyheter-lehti kutsui sitä kymmenen vuotta sitten kulttuurieliitin omaksi Fight clubiksi. Forumin tiloissa Vasastanin kellarihuoneistossa viihtyivät monet akatemian jäsenet kuten Horace Engdahl, Kristiina Lugn ja Sara Danius. Samat henkilöt, jotka Arnaultin teot ajoivat sittemmin ilmiriitaan keskenään.

Arnault'n annettiin jatkaa

Arnault'n naisiin kohdistama seksuaalinen ahdistelu on ollut tiedossa jo pitkään. Vuonna 1996 taiteilija Anna-Karin Bylund kertoi itseensä kohdistuneesta ahdistelusta. Bylund väitti Arnault'n käyttävän väärin asemaansa ja alistavan erityisesti nuoria naisia. Akatemian tuolloiselle sihteerille Sture Allénille lähetetty kirje tuli myös julkisuuteen, mutta Arnaultin toiminta sai jatkua.

Vasta Dagens Nyheter-lehden paljastukset viime syksynä ajoivat akatemian kaaokseen ja jakoivat sen jäsenet kahteen leiriin. Leirejä erottaa suhtautuminen Arnault'ta koskeviin syytöksiin ja hänen vaimonsa oikeuteen jatkaa akatemian jäsenenä. Horace Engdahl on esiintynyt toisen leirin johtajana ja “kulttuuriäijänä”, joka puolustaa kaveriaan Arnault'ta ja tämän puolisoa.

Kaikkiaan kuusi jäsentä jätti kevään aikana akatemian, heidän joukossaan Arnault'n puoliso Katarina Frostenson ja akatemian ensimmäinen naispuolinen sihteeri Sara Danius. Hänen lähtönsä aiheutti oman somekohun ja tukikampanjan aihetunnisteilla #backasara ja #knytblus. Tuhannet tunnetut naisvaikuttajat pukeutuivat Sara Daniuksen käyttämään rusettipuseroon eron jälkeisenä päivänä. Porvarillinen rusettipusero yhdisti naiset vasemmalta oikealle.

Danius julisti Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan, Bob Dylanin, lokakuussa 2010.
Sara DaniusJonas Ekströmer / EPA

Arnault'n tuomiolla monia vaikutuksia

Ruotsin akatemian toiminta on edelleen lamautunut ja kirjallisuuspalkinnon tuleva kohtalo on epäselvä. Akatemian 18 pysyvästä jäsenestä on aktiivisesti mukana enää kymmenen. Kuusi jättäytyi pois kohun yhteydessä, kaksi jo aiemmin. Akatemian toiminta on lukossa, koska uusien jäsenten nimittämiseksi paikalla pitäisi olla 12 jäsentä.

Nobel-säätiön toimitusjohtaja Lars Heikensten varoitti viime viikolla, että myös vuoden 2019 kirjallisuuspalkinto jää jakamatta, jos akatemia ei saa luottamustaan palautettua. Säätiö on saanut Heikenstenin mukaan ehdotuksia myös vaihtoehtoisista kirjallisuuspalkinnon jakajista.

Arnault'n tuomion on uskottu sysäävän päätökset Ruotsin akatemian kohtalosta taas liikkeelle.

Viime talven aikana omalla nimellään seksuaalisesta ahdistelusta, lääppimisestä tai raiskauksista kertoneille naisillle Arnault'n vapauttava tai langettava tuomio on käännekohta. Toinen #metoo-kampanjan esille nostama tunnettu hahmo, televisiojuontaja Martin Timell vapautettiin kesällä syytteistä, koska oikeus ei löytänyt niille näyttöä.

Viime viikolla, oikeudenkäynnin päätyttyä arviot ruotsalaisten oikeudentuntoa ravistelleen miehen tuomiosta vaihtelivat vapauttavasta monen vuoden vankeusrangaistukseen.

Lue seuraavaksi