Herätys: Pedofilian ennaltaehkäisylle valtava tarve, sisävesiristeilijä ajoi karille, kurkkaa mummosi jääkaappiin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Liikennemerkki.
Lauri Kuusela / Yle

Arviolta 40 000 suomalaista on seksuaalisesti kiinnostunut lapsista – pedofilian ennaltaehkäisylle suuri tarve

Suurin osa pedofiilisia ajatuksia tuntevista ei toteuta mieltymyksiään, eli he eivät syyllisty rikokseen. Moni kuitenkin ahdistuu tunteistaan ja ajatuksistaan. Avun hakemista vaikeuttaa pedofiliaan liittyvä valtava häpeä ja pelko siitä, mitä seurauksia asiasta puhumisesta voi itselle tulla. SeriE-hankkeen avulla pyritään ennaltaehkäisemään lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Avuntarve onkin suuri, sillä lähes kaikki syksyn terapia-ajat on jo varattu.

Ratsaa rohkeasti mummosi jääkaappi

Ikääntyneen jääkaappia saa ja pitääkin tutkia. Tätä mieltä on porilainen ravitsemusterapeutti Petra Rautakallio-Järvinen. Jääkaappi kertoo nopealla vilkaisulla, onko ruoka maistunut vai seisooko siellä viikkoja vanhaa ruokaa. Ratsaaminen kannattaa, sillä moni vanhus syö aivan liian vähän ja yksipuolisesti.

Margariinirasian päällä oleva veitsi jääkaapissa.
Kalle Niskala / Yle

Rap-riimejä etsitään nyt Afrikasta

Moni länsiafrikkalainen artisti pyrkii Eurooppaan – Shado Chris ja muut Norsunluurannikon räppärit ovat päässeet jo lähelle unelmaa, ja musiikkijätit ovat rantautuneet etsimään uusia kykyjä. Ylen toimittaja tutustui köyhän maan uuteen vientivalttiin.

Räppäri Shado Chris
Shado Chris on norsunluurannikkolaisen räpin moniottelija: sovittaja, tuottaja ja laulaja.Ange Michel Tano

Sisävesiristeilijä ajoi karille Vanajavedellä, matkustajat evakuoitiin

Sisävesiristeilijä M/S Tampere ajoi karille sunnuntain vastaisena yönä Vanajavedellä. Kyydissä olleet 19 matkustajaa evakuoitiin, ja he selvisivät tapahtuneesta vammoitta. Laiva oli matkalla Hämeenlinnasta Tampereelle, kun se ajautui matalikolle Jumusensalmen länsipuolella vielä tuntemattomasta syystä.

M/S Tampere
M/S Tampere Laukontorin satamassa Tampereella 23. toukokuuta 2017.Timo Viitanen / Vastavalo

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet juuttuneet valituskierteeseen

Suomeen vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista 7 300 odottaa yhä turvapaikkapäätöstä. Määrä on kaksi kolmasosaa kaikista Maahanmuuttoviraston järjestelmässä olevista turvapaikanhakijoista. Turvapaikkahakemuksista jo noin puolet on uusintahakemuksia. Yle tapasi Sadeqin perheen Karkun vastaanottokeskuksessa Sastamalassa.

Kaksi turvapaikanhakijaa Karkussa
3-vuotias Elnaz Sadeqi viihtyy isänsä kanssa Karkun vastaanottokeskuksen vieressä olevassa leikkipuistossa.Marjut Suomi / Yle

Sateita liikkuu Suomen yli

Sadealue kulkee tänään Suomen yli. Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan sää poutaantuu etelässä ja lännessä päivän mittaan, mutta idässä ja pohjoisessa tulee vielä iltapäivällä sadekuuroja. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

sääkartta
Yle