Kreikassa korjaillaan Zorban jälkiä – myrsky meni, sateet jatkuvat

Epävakaa säärintama etenee kohti Turkkia. Myrsky aiheutti eilen lauantaina aineellisia vahinkoja ja katkoi sähköjä eteläisessä Kreikassa.

Kreikka
Myrskyn tuhoja Kalamatassa.
Kreikassa korjaillaan myrskyn aiheuttamia vahinkoja. Sateiden ennustetaan jatkuvan alkuviikkoon. Kalamatan rannalla on roinaa myrskyn jäljiltä.Jari Niemelä / Yle

Etelä-Kreikassa runsaat sateet saivat eilen kadut tulvimaan ja asuntoja täyttyi vedellä. Peloponnesoksen niemimaan itäosassa sijaitseva Nea Kioksen kylä evakuoitiin myrskyn edellä. Ihmisiä on pelastettu veden saartamista autoista. Peloponnesoksen ja Ateenan välinen valtatie suljettiin osittain tulvimisen vuoksi.

Lesboksen saarella sijaitsevalla pakolaisleirillä oltiin evakuointivalmiudessa erityisesti teltoissa asuvien ihmisten evakuoimiseksi.

Talojen omistajia kehotettiin pitämään katu- ja sadevesiviemärit auki ja ihmisiä pyydettiin välttämään turhaa liikkumista kaupungilla.

Myrsky jäi ennakoitua heikommaksi

Myrsky ei kehittynyt niin voimakkaaksi kuin ennustettiin, mutta pelastusviranomaiset ovat valmiustilassa koko viikonlopun. Kalamatassa parhaillaan oleva Jari Niemelä kertoo, että alueella on myrskyn jäljiltä roskaa ja roinaa. Hänelle kaupunki on tuttu vuosikymmenten ajalta.

– Tällä kertaa viranomaiset olivat varautuneet hyvin, ympäri Kreikkaa on annettu ennakkovaroituksia koko viikon ajan. Kalamatassakin rantabulevardi suljettiin osittain jo lauantaiaamuna. Hälytysajoneuvoja oli liikkeellä koko päivän ajan.

Tämän koko luokan medikaani, myrsky on poikkeuksellinen. Sateita ja myrskytuulia on toki ollut viime vuosina enemmän. Ääri-ilmiöt tuntuvat lisääntyvän kaikkialla.

Myrskyn tuhoja Kalamatassa.
Zorba-myrsky jäi ennakkoarvioita heikommaksi. Se jatkaa kohti TurkkiaJari Niemelä / Yle

Sateet uhkaavat oliivisatoa

Sateet ja tulvat vaikuttavat maatalouteen.

– Oliivi- ja viikunasato on kypsymässä. Myös viiniköynnökset ovat olleet ryöpytyksen kohteena. Sateiden ennustetaan jatkuvan, vettä saattaa tulla jopa 200–300 millimetriä. Jos näin käy, tulvia tulee. Kun vesi tulee vuorilta alas, niin se jättää jälkensä.

Myrsky on heikentyneenä matkalla kohti Turkkia.