Hyppää sisältöön

Katso video: Japanilainen laskeutuja lähetti kuvaa asteroidin pinnalta

Kilonpainoiset laskeutujat loikkivat asteroidin pinnalla hyppymekanisminsa avulla.

Japanilainen laskeutuja asteroidin pinnalla
Japanilainen laskeutuja asteroidin pinnalla

Japanin avaruustutkimus ylsi toistaiseksi hienoimpaan saavutukseensa, kun se sai toimitettua kaksi laskeutujaa Ryugu-asteroidin pinnalle. Kaiken kukkuraksi asteroidimönkijät ovat onnistuneet lähettämään sekä valokuvia että videokuvaa Ryugulta.

Laskeutujakaksikko pudotettiin asteroidin pinnalle 21. syyskuuta. Laskeutujat ovat noin 7 sentin korkuisia ja halkaisijaltaan 18 senttiä. Ne painavat noin kilon. Virtaa ne saavat aurinkopaneeleistaan.

Laskeutujien ottamissa kuvissa näkyy kiviä, hiekkaa ja tomua asteroidin pinnalla.

Laskeutujat pystyvät liikkumaan hyppymekanisminsa avulla. Loikkimista helpottaa asteroidin vähäinen painovoima.

Minervat kuljetti asteroidin luokse Hayabusa 2 -luotain. Myöhemmin luotain noutaa asteroidin pinnalta näytteen. Sitä varten se suorittaa ilmeisesti vielä lokakuussa pienen räjäytyksen asteroidin pinnalla.

Paluumatka alkaa nykynäkymin ensi vuoden joulukuussa, ja näytteen sisältävä kapseli tömähtää Maan pinnalle joulukuussa 2020.

Japanin avaruushallinnon Jaxan saavutuksen tekee merkittäväksi sekin, ettei asteroideille ole aiemmin onnistuttu laskeutumaan. Äärimmäisen tarkkaa suunnittelutyötä helpotti vain hieman se, että Ryugu-asteroidi kiertää varsin lähellä Maata.

.
.