Loppuuko vuosikymmeniä jatkunut kiista Kreikan kanssa? Makedoniassa äänestetään tänään maan nimen vaihtamisesta Pohjois-Makedoniaksi

Nimenvaihdos vaatii, että yli puolet kansasta osallistuu äänestykseen. Lisäksi Kreikan parlamentin pitää ratifioida sopimus.

Pohjois-Makedonia
Albanialaistaustainen mies äänestää Makedonian nimen vaihtamisesta Zajasin kaupungissa.
Albanialaistaustainen mies äänestää Makedonian nimen vaihtamisesta Zajasin kaupungissa.VALDRIN XHEMAJ / EPA

Makedoniassa äänestetään tänään kansanäänestyksessä siitä, pitäisikö maan vaihtaa nimensä Pohjois-Makedoniaksi.

Nimikiista on hiertänyt Makedonian ja Kreikan välejä siitä saakka kun Makedonia itsenäistyi entisestä Jugoslaviasta vuonna 1991.

Kreikka ei hyväksy Makedonia-nimen käyttöä, sillä sen pohjoisin maakunta on myös nimeltään Makedonia. Kreikka on estänyt nimikiistan takia Makedonian jäsenyyden EU:ssa ja sotilasliitto Natossa.

Kansainvälisissä yhteyksissä maa on tunnettu nimellä Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia eli FYROM.

Kreikka ja Makedonia sopivat kesäkuussa, että Makedonia muuttaa nimensä Pohjois-Makedonian tasavallaksi. Makedonian parlamentti on jo aiemmin antanut nimenvaihdokselle siunauksensa.

Nimenmuutos tarkoittaisi Makedoniassa tarvetta muuttaa maan perustuslakia. Mikäli yli puolet kansasta antaa nimenvaihdokselle tukensa, voi hallitus alkaa muuttaa perustuslakia. Se vaatii taakseen kahden kolmasosan tuen parlamentissa.

Makedonian presidentti Gjorge Ivanov vastustaa nimenmuutosta ja on uhannut kaataa sen. Hän voi kuitenkin käyttää veto-oikeuttaan vain kerran.

Jos Makedonia muuttaa perustalakiaan ja hyväksyy nimekseen Pohjois-Makedonian tasavalta, vaaditaan nimenmuutoksen sinetiksi vielä Kreikan parlamentin hyväksyntä.

Lue myös:

Kreikassa tuhannet protestoivat Makedonian nimisopua vastaan

Makedonian nimenvaihdos heti vaikeuksissa – presidentti kieltäytyy vahvistamasta

"Pohjois-Makedonian tasavalta" – Kreikka ja Makedonia allekirjoittivat sopimuksen Makedonian uudesta nimestä

Makedonian nimestä tehty sopimus saattaa koitua Kreikan hallituksen kohtaloksi