1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Ensimmäinen #metoo-tuomio Ruotsissa, etätyön tehokkuutta kyseenalaistetaan, Makedonian nimivääntö jatkuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Jean-Claude Arnault poistumassa oikeussalista 24. syyskuuta. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsin yhdelle #metoo-jutulle päätepiste

Ruotsia ravistellut #metoo-kampanja saa yhden päätepisteensä, kun 72-vuotiaalle Jean-Claude Arnault'lle julistetaan joko vapauttava tai langettava tuomio Tukholman käräjäoikeudessa maanantaina. Kulttuuriprofiiliksi kutsuttua Arnaultia syytetään yhteen naiseen kohdistuneista kahdesta raiskauksesta, joiden epäillään tapahtuneen syksyllä 2011. Arnault on kiistänyt syytteet, mutta todistusaineistoa häntä vastaan on pidetty vahvana.

Asenteemme alastomuutta kohtaan on vääristynyt, väittää seksologi

Kuva: John Daniels / AOP

Meistä on tullut tekopyhiä sievistelijöitä ja toistemme siveyspoliiseja, lataa Islannin johtava seksologi Sigga Dögg. Ennen luonnollinen alastomuus nähdään nyt helposti loukkaavana. Vähäpukeisuus on sallittu vain nuorille ja hyvännäköisille. Lisäksi alastomuus on seksualisoitu. Jopa pikkulapsille vaaditaan kylpylöissä ja rannoilla uimapukuja päälle. Vääristynyt asenne alastomuuteen aiheuttaa ahdistusta ja kehonegatiivisuutta sekä ongelmia seksielämään.

Onko pelkkää kaupunkilegendaa, että etätyö on normityötä tehokkaampaa?

Timo van Beukering tarvitsee etätöissään vain kannettavan, puhelimen ja perinteisen muistilehtiön. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Väitetään, että etätyössä voi keskittyä johonkin asiaan perusteellisemmin ja ilman keskeytyksiä, joita toimistotyössä tapahtuu tavan takaa. Asiantuntija sanoo, että tehokkuusväite voi olla näennäinen, koska se perustuu yleensä työntekijän omaan kokemukseen, ei muuhun.

Makedoniassa äänestettiin maan nimeämisestä uudelleen

Kansanäänestyksen vastustajat iloitsivat Skopjessa parlamenttirakennuksen edustalla sunnuntai-iltana siitä, että äänestysprosentti jäi pieneksi. Kuva: Valdrin Xhemaj / EPA

Nimiäänestys ei innostanut makedonialaisia uurnille. Neuvoa-antavassa äänestyksessä kysyttiin maan nimeämisestä Pohjois-Makedoniaksi. Heikosta äänestysinnosta huolimatta Makedonian parlamentti aikoo edetä nimenmuutoksen kanssa. Samaa toivoo EU; uuden nimen myötä maa voisi edetä EU-jäsenyyden kanssa. Tähän asti Kreikka on estänyt veto-oikeudellaan Makedonian pyrkimykset päästä Naton ja EU:n jäseneksi.

Lännessä aurinkoista

Kuva: Yle

Tänään kannattaa varautua sadekuuroihin. Ylen meteorologin Seija Paasosen mukaan maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin sateita. Lapissa voi tulla räntää, mutta aurinkoisinta on lännessä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.