Makedonialaiset hyväksyivät maan nimen muuttamisen Pohjois-Makedoniaksi

Äänestysprosentti jäi kuitenkin alle vaaditun 50 prosentin.

Pohjois-Makedonia
mielenosoittajat heiluttavat lippuja
Mielenosoittajat heiluttavat lippuja Makedonian pääkaupungissa Skopjessa.Georgi Licovski / EPA

Makedoniassa yli 90 prosenttia prosenttia äänestäneistä on antanut äänensä sen puolesta, että maan nimi muutetaan Pohjois-Makedonian tasavallaksi. Luku perustuu tilanteeseen, jossa noin 85 annetuista äänistä on laskettu.

Äänestysprosentti jäi kuitenkin matalaksi, eikä ylittänyt vaadittua 50 prosentin rajaa. Virallisten tietojen mukaan vain reilut 36 prosenttia äänioikeutetuista äänesti kansanäänestyksessä.

Maan parlamentti piti kansanäänestystä neuvoa-antavana ja aikoo matalasta äänestysprosentista huolimatta edetä nimenmuutoksen kanssa.

Nimenmuutos tarkoittaa Makedoniassa tarvetta muuttaa maan perustuslakia. Se vaatii taakseen kahden kolmasosan tuen parlamentissa.

Makedonian presidentti Gjorge Ivanov vastustaa nimenmuutosta ja on uhannut kaataa sen. Hän voi kuitenkin käyttää veto-oikeuttaan vain kerran.

Jos Makedonia muuttaa perustalakiaan ja hyväksyy nimekseen Pohjois-Makedonian tasavalta, vaaditaan nimenmuutoksen sinetiksi vielä Kreikan parlamentin hyväksyntä.

Lue myös:

Loppuuko vuosikymmeniä jatkunut kiista Kreikan kanssa? Makedoniassa äänestetään tänään maan nimen vaihtamisesta Pohjois-Makedoniaksi

"Pohjois-Makedonian tasavalta" – Kreikka ja Makedonia allekirjoittivat sopimuksen Makedonian uudesta nimestä