1. yle.fi
  2. Uutiset

Medialähteet: Kanada ja Yhdysvallat sopuun vapaakauppasopimuksesta

Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan uusimisesta on neuvoteltu vuoden ajan.

vapaakauppa
trump ja trudeau
Presidentti Trump ja pääministeri Trudeau tapasivat Washingtonissa 13. helmikuuta 2017.Shawn Thew / EPA

Kanada ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun vapaakauppasopimus Naftasta. Asiasta kertovat kanadalaismedia että yhdysvaltalaislähteet.

Nafta-sopimuksen uusimisesta on neuvoteltu vuoden verran. Tämän vuoden elokuun lopussa Meksiko ja Yhdysvallat pääsivät sopuun keskenään, mutta neuvottelut Kanadan kanssa jatkuivat.

Yhdysvaltain asettama takaraja yhteisymmärryksen löytämiselle on puolitaöin paikallista aikaa eli seitsemältä maanantaiaamuna Suomen aikaa. Neuvottelutulos on määrä julkistaa virallisesti lähitunteina sen jälkeen kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ovat hyväksyneet sen.

Kanadan pääministeri Trudeau on kutsunut kokoon ministeriensä hätäkokouksen myöhään sunnuntai-iltana liittyen neuvotteluihin vapaakauppasopimus Naftasta.

Kanadan ja Yhdysvaltojen neuvotteluita hiersi muun muassa Kanadan halua suojella maitoteollisuuttaan. UItistoimisto Reutersin mukaan uusi sopimus lisää yhdysvaltalaisten maidontuottajin pääsyä Kanadan markkinoille. Lisäksi neuvottelupöydällä on ollut välimiesoikeusmenettelyn käyttäminen riitatilanteissa sekä tullimaksut.

Alun perin vuonna 1994 solmitun sopimuksen uudistaminen alkoi Trumpin aloitteesta. Trumpin mukaan sopimus oli kohdellut yhdysvaltalaisia epäreilusta, ja siksi tarvitsi uudistamista.

Lue lisää:

Kanada kertoi omat ehtonsa Nafta-sopimukselle

Trudeau: Allekirjoitan uuden Naftan vain, jos se on hyväksi Kanadalle

Trumpilla ja Trudeaulla "rakentava keskustelu" vapaakauppasopimuksesta – myös Merkel ja Trump puhelinneuvotteluissa

Lähteet: AFP, REUTERS

Lue seuraavaksi