Kiusaamista vastaan taistellaan näytelmän keinoin

Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin kahden miehen näytelmä on reissannut Suomen kouluissa jo neljän vuoden ajan.

Kajaani
Janne Kinnunen uhkaa Matias Niemistä nitojalla Tänään koulun jälkeen -esityksen kohtauksessa.
Näytelmä perustuu Janne Kinnusen omiin kokemukseen.Laura Tolonen / Yle

Kiusaamista käsittelevän Tänään koulun jälkeen -näytelmän on nähnyt 31 000 katsojaa 316 esityksessä. Kiertuekilometrejä on kertynyt neljässä vuodessa vajaa 25 000 kilometriä.

Näytelmän ovat tuottaneet Kajaanin kaupunginteatteri ja Vaara-kollektiivi. Näyttelijöinä toimivat Matias Nieminen ja Janne Kinnunen. Näytelmä on vieraillut jo 130 koulussa, useissa kaksi tai joissain jopa kolmekin kertaa.

Kaksikon näytelmää on nähty kaikenlaisissa kouluissa, myös rankkoina pidetyissä erityislaitoksissa. Niemisen mukaan jokainen katsoja joutuu näytelmän aikana miettimään suhtautumistaan kiusaamiseen.

Jaksamista neljän vuoden aikana on ylläpitänyt muun muassa se, että näytelmä perustuu Janne Kinnusen omiin kokemuksiin. Matias Nieminen kokee, että yleisöltä tuleva palaute saa jaksamaan esityksen toisensa perään.

Esitys on saanut aikaan myös konkreettisia muutoksia. Kinnunen kertoo tapauksesta, jossa poika oli mennyt toisen pojan luo ja kertonut, ettei ollut tajunnut, mitä on tälle tehnyt. Poika oli pyytänyt anteeksi ja sanonut, että kiusaaminen loppuu.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)