1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi sopimus korvaa Naftan – nimeksi tulee Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus USMCA

Sopimus johtaa vapaampaan ja reilumpaan kauppaan, kerrotaan Yhdysvaltain ja Kanadan yhteisssä julkilausumassa.

vapaakauppa
Chrystia Freeland
Kanadan ulkoministeri Chrystia FreelandHayoung Jeon / EPA

Yhdysvallat ja Kanada ovat vahvistaneet päässeensä sopuun uudesta vapaakauppasopimuksesta. Sovusta kertoivat Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer sekä Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland yhteisessä tiedotteessaan.

Uuden sopimuksen nimeksi tulee Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus USMCA. Sopimus korvaa vuonna 1994 tehdyn Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan.

Tiedotteen mukaan uusi sopimus "vahvistaa keskiluokan asemaa, ja luo hyväpalkkaisia työpaikkoja ja mahdollisuuksia puolelle miljardille ihmiselle Pohjois-Amerikassa".

Aikaansaatu sopimus avaa myös Kanadan suojeltua maitoteollisuuttaan amerikkalaistuotteille. Lisäksi osapuolet ovat lähteiden mukaan päässeet sopuun myös siitä, että Yhdysvallat luopuu tuontitulleista kanadalaista terästä ja alumiinia kohtaan eikä aseta tuontitulleja suurimmalle osalle Kanadan autoviennistä.

Sopimuksessa pysyy Naftassa mukana ollut riitojensovittelumekanismi, josta Yhdysvallat olisi halunnut luopua. Kanadalle vapaakaupan riitatilanteita selvittelevä mekanismi oli kuitenkin tärkeä, siltä varalta, että Yhdysvallat toteuttaisi uhkailemiaan tulleja. Aiemmin Kanada on käyttänyt riitojensovittelumekanismia haastaakseen muun muassa Yhdysvaltojen Kanadalle asettamat puutullit.

Vapaakauppasopimuksesta on neuvoteltu vuoden verran, sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli todennut että maiden välinen sopimus oli "historian huonoin" ja halusi neuvotella sen uudelleen Yhdysvaltain osalta suotuisammaksi.

Sopimuksen voimaantulo vaatii vielä kaikkien kolmen maiden kansallisten parlamenttien hyväksynnän.

Lue lisää:

Medialähteet: Kanada ja Yhdysvallat sopuun vapaakauppasopimuksesta

Kanadan Nafta-neuvottelijan mukaan sopuun Yhdysvaltojen kanssa voidaan päästä

Kanada kertoi omat ehtonsa Nafta-sopimukselle

Trudeau: Allekirjoitan uuden Naftan vain, jos se on hyväksi Kanadalle

Trump: Vapaakauppasopimus Nafta lopetetaan, Meksikon kanssa tehty uusi "todella hyvä" sopimus – Seuraavaksi neuvotellaan Kanadan kanssa

Aiheesta muualla:

Canada agrees to join U.S. and Mexico in new trade deal to replace NAFTA, say US and Canadian officials (siirryt toiseen palveluun)

Täydennetty 8:19 tietoja riitojensovittelumekanismin osuudesta sopimuksessa.

Lähteet: AFP, REUTERS, STT

Lue seuraavaksi