Irtisanomislaki kuumentaa tunteita – SAK kuvailee välejä hallitukseen kireiksi, EK patistaa sopuun

Useat liitot järjestävät lakkoja keskiviikkona, ja lisäksi monilla aloilla on ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

Palkansaajajärjestöt ja ammattiliitot
Ammattiliitot napit vastakkain hallituksen kanssa
Ammattiliitot napit vastakkain hallituksen kanssa

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kuvailee keskusjärjestön ja hallituksen välejä "aika kireiksi" hallituksen kaavaileman irtisanomislain vuoksi.

Laki helpottaisi irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. Useat liitot järjestävät keskiviikkona lakkoja, ja ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja on monilla aloilla.

Eloranta sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että työntekijän asemaa on heikennetty vaalikaudella monella tavalla ja ihmiset ovat kentällä kiukkuisia.

Hänen mukaansa aiemmin tällä hallituskaudella tehdyllä kilpailukykysopimuksella pyrittiin rauhoittamaan tilannetta työmarkkinoilla. Tämän jälkeen hallitus kuitenkin leikkasi työttömyysturvaa, mikä Elorannan mukaan oli vastoin kilpailukykysopimuksessa sovittua.

– Samaisessa sopimuksessa oli henki ja kirjauskin siitä, että jatkossa työaikalainsäädäntö valmistellaan kolmikantaisesti. Irtisanomislain osalta näin ei tapahtunut, vaan hallitus on vienyt sen yksin eteenpäin.

Elorannan mukaan viestintä on ollut hallituksen kanssa tähän asti satunnaista.

– Viestiä on jonkin verran vaihdettu. Hallitus on kertonut valmistelutilanteesta, mutta neuvotteluprosessia ei ole käynnissä, vaan olemme satunnaisen viestinnän varassa, sanoo Eloranta haastattelussa.

Hänen mukaansa neuvottelupöytään lähdetään, jos hallitus ammattiyhdistyksen sinne kutsuu. Elorannan mukaan irtisanomislaki on lainsäädäntönä huono eikä se täytä tavoitteita työllisyyden parantamisessa.

– Muita keinoja pitäisi löytää, jotka helpottaisivat ensimmäisen työntekijän palkkaamista, joka on eri asia kuin käsilläoleva lainsäädäntö.

EK:n Häkämies patistaa sopuun

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo seuranneensa tilannetta hyvin huolestuneena.

Häkämies patisti osapuolia Ylen aamu-tv:n haastattelussa löytämään kiistassa sovun. Hän ei kuitenkaan halunnut lähteä neuvomaan, miten asiassa pitäisi toimia.

– Nyt on tärkeää antaa osapuolille työrauha ja toivoa, että sitä käytetään ratkaisun hakemiseen.

SAK:n Eloranta ei halua lähteä ennakoimaan mahdollisilla jatkotoimilla, jos tilanteeseen ei saada ratkaisua. SAK:n hallitus käy tämänpäiväisessä kokouksessaan läpi tilannetta ja pohtii, millä tavoin ratkaisu saataisiin aikaan.

– Kaikki toivovat, että tämä saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Alusta asti olemme puhuneet liittokohtaisista toimista, ja jokainen on oman suunnitelmansa tehnyt, Eloranta sanoo.

Lue myös:

Paine kasvaa irtisanomiskiistassa: Liitot uhkaavat lisätoimilla, jos lakko ja ylityökiellot eivät pure – päivästä teknologiateollisuudelle 70 miljoonan lasku