Poikkeuksellinen vieras ei yleisöstä hätkähtänyt: muuttohaukka raateli saaliinsa keskellä Jyväskylän kävelykatua

BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtajan mukaan maailman nopein lintu, muuttohaukka, on yleensä arka laji.

linnut
Muuttohaukka kävelykadulla Jyväskylässä.
Laura Tolonen / Yle

Jyväskylän ydinkeskustassa nähtiin maanantaiaamuna kahdeksan aikaan poikkeuksellinen näky. Aikuinen muuttohaukka istui saaliinsa kanssa keskellä vilkasliikenteistä kävelykatua. Paikalle oli kerääntynyt useita kymmeniä ihmisiä katsomaan outoa näkyä, mutta lintu ei häiriintynyt väkijoukosta, vaan pysyi paikoillaan.

BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemen mukaan kyse on varmasti muuttomatkalla olleesta linnusta, joka jostain syystä pysähtyi kaupungin lähelle. Herätessä se on lähtenyt saalistamaan, ja päätynyt keskelle katua syömään saalistaan.

– Suomessa yleensä muuttohaukkaa ei taajamissa nähdä. Poikkeuksellinen havainto on siis kyseessä, että muuttohaukka on nähty keskellä kaupunkia. Varsinkin kun kyseessä on varsin arka laji, joten se että kadulla ihmisten keskellä syö saalistaan, on hyvin poikkeuksellista.

Lehtiniemi muistaa, että muutama vuosi sitten Turun tuomiokirkon ympäristössä (siirryt toiseen palveluun) (Turun sanomat) oli useampana päivänä muuttohaukka. Keski-Euroopassa lajin voi nähdä helpommin kaupungeissakin, sillä muuttohaukkoja on istutettu pesimään kirkon torneihin.

Lehtiniemi arvioi, että linnun kunnossa saattaa olla jotain ongelmia.

– Ravinnonsaaminen ei välttämättä ole kovin hyvää, koska lintu pitää kiinni ravinnostaan viimeiseen saakka. Lintu sietää ihmisiä, jotka se kokisi hyvinvoivana uhkana. Huippupedoilla huonokuntoisuuden syynä on usein elimistöön joutunut lyijy, kun ne ovat syöneet metsästyshaavakoita. Esimerkiksi merikotkilla tämä on tavallinen kuolinsyy.

Jyväskylän keskustassa lintu oli ainakin puoli tuntia. Poliisi saapui paikalle tarkoituksenaan laittaa lintu laatikkoon ja kuljettaa se kauemmas tarkkailtavaksi, mutta haukkaa ei saatu kiinni vaan se livahti omilleen teilleen.

Muuttohaukka kävelykadulla Jyväskylässä.
Laura Tolonen / Yle

Lehtiniemi sanoo, että lähtökohtaisesti vastaavassa tilanteessa ihmisten ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa linnulle ruokailurauhan. Jos lintu on paikassa, missä se voi helposti jäädä vaikkapa auton alle, sen voi hätistää pois.

– Mutta jos kyse on poikkeavasti käyttäytyvästi tai haavoittuneesta yksilöstä, kannattaa soittaa alueella toimivalle lintuja tuntevalle henkilölle. Viime kädessä poliisi on yksi vaihtoehto, he voivat linnun siirtää.

Muuttohaukka on maailman nopein lintu (siirryt toiseen palveluun) (Tekniikan Maailma). Niitä pesii kaikilla mantereilla Antarktista lukuun ottamatta, ja Suomessa arvioidaan pesivän 250–290 paria (siirryt toiseen palveluun) (Suomen lintuatlas).