Etelä-Suomen Sanomat valitsi lopulta uuden päätoimittajan – Markus Pirttijoki siirtyy tehtävään Kainuun Sanomista

Uuden vastaavan päätoimittajan myötä Lahteen ei ole suunnitteilla mitään erityisiä tehostamistoimia. Aiempi päätoimittaja Perttu Kauppinen siirtyi Iltalehteen.

Keskisuomalainen Oyj
Markus Pirttijoki aloittaa tehtävässään helmikuussa 2019.
Markus Pirttijoki aloittaa tehtävässään helmikuussa 2019.Petri Niemi / Yle

Etelä-Suomen Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi on nimitetty Markus Pirttijoki. Pirttijoki, 43, aloittaa tehtävässään 1. helmikuuta 2019.

Pirttijoki siirtyy Etelä-Suomen Sanomiin Kainuun Sanomien päätoimittajan tehtävästä. Pirttijoki on työskennellyt aiemmin myös muun muassa MTV Uutisten uutispäällikkönä ja talouden ja politiikan toimittajana. Hän on ollut myös Kauppalehdessä taloustoimittajana.

Pirttijoki kertoo Ylelle, että hänellä on käytössään Pirttijoen kolme peetä.

– Pitää olla puheenaiheita, palvelua sekä persoonallisuutta ja persoonia. Se on kaiken sisällön ydin. Mitä se käytännössä tarkoittaa, nähdään myöhemmin.

Miten hyvin uusi vastaava päätoimittaja tuntee Päijät-Hämeen ja Lahden?

– Tunnen tekijöitä ja numeroita. Täällä on hyppyrimäki, Vesijärvi, Sibeliustalo, Hartwall ja muuta elinkeinoelämää. On vireää urheilua, hyvä luonto sekä mahtava kulttuuri- ja elinkeinoelämä.

– Vielä en tiedä, millainen on lahtelainen ja päijäthämäläinen henki. Sitä lähden innokkaasti opiskelemaan, sanoo Pirttijoki.

Alueen ihmisten tulkki ulospäin

Keskisuomalainen-konserni haki päätoimittajaa Etelä-Sanomiin jo keväästä lähtien. Hakuaika päättyi huhtikuun puolivälissä. ESS:n aiempi päätoimittaja Perttu Kauppinen siirtyi uutispäätoimittajaksi Iltalehteen. Hän ilmoitti lähdöstään tammikuussa.

Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtajan Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan pitkittyneeseen rekrytointiin ei ole mitään yksittäistä syytä.

– Minulla on pieniä lapsia, ja heidän kanssaan on mennyt aikaa. Halusimme viettää kesää iisisti. Ei mitään ongelmia tai dramatiikkaa. Hakuprosessi käynnistettiin nopeasti, mutta sitten mentiin rauhallisesti eteenpäin. Pidettiin kesälomia, koska lehti oli hyvissä käsissä.

Mitään taloustoimia, jotka kohdistuisivat erityisesti Lahteen, ei ole tiedossa.

Vesa-Pekka Kangaskorpi

Hakemuksia tuli Kangaskorven mukaan "kohtuullisen paljon". Se toi mukanaan aikatauluhaasteita.

– Allekirjoittaneella oli aikatauluhaasteita ja myös hakijoilla. Tärkeimpänä pointtina haussa oli, että saamme Päijät-Hämeen, Lahden seudun ja Etelä-Suomen Sanomien näköisen oman alueen äänitorven, joka sitoutuu henkisesti alueeseen, lehteen ja alueen ihmisiin. Hän on myös alueen ihmisten tulkki ulospäin.

Etelä-Suomen Sanomat 1.10.2018.
Etelä-Suomen Sanomat maanantaina 1. lokakuuta 2018.Janne Ahjopalo / Yle

Piirun verran paikallisemmaksi

Keskisuomalainen-konserni haluaa Etelä-Suomen Sanomilta vahvaa paikallisuutta, kertoo toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

– Olemme sitoutuneet hyvin vahvaan paikalliseen tekemiseen ja sisältöön, läsnäoloon omalla alueelle. Kunnioitamme demokratiaa ja markkinataloutta. Piirun verran käännytään vielä paikallisemmaksi. Olemme entistä enemmän läsnä perusihmisten arjessa.

Kangaskorven mukaan kaupallisen median ahdinko on sen verran tiukkaa, että kustannustietoisuus on läsnä kaiken aikaa.

– Meidän täytyy olla kustannustietoisia ja tehostaa toimintaa koko ajan. Se on pysyvä olotila kaupalliselle medialle. Mitään erityisiä projekteja tai normaalista poikkevaa ei kuitenkaan ole suunnitteilla.

Kangaskorven mukaan Etelä-Suomen Sanomien tulos on kehittynyt "ihan kivasti".

– Täällä on tosi hyvä ja fiksu porukka. Mitään taloustoimia, jotka kohdistuisivat erityisesti Lahteen, ei ole tiedossa.