Kataloniassa itsenäisyysäänestyksen vuosipäivä: Mielenosoittajat sulkeneet teitä ja ratoja

Katalonian nykyinen aluehallitus muistelee kansanäänestystä symbolisesti paikalla, jossa aluejohtaja Carles Puigdemontin piti äänestää.

Katalonia
autot pysähtyneinä risteyksessä, savua
Mielenosoittajat sulkivat kadun Letamendin aukiolla Barcelonassa 1. lokakuuta.Toni Albir / EPA

Katalonian separatistit järjestävät maanantaina mielenosoituksia Barcelonassa ja muualla Kataloniassa itsenäisyysäänestyksen vuosipäivänä.

Itsenäisyyttä kannattavat mielenosoittajat rakensivat aamulla esteitä moottoriteille, jotka johtavat Barcelonasta Ranskan rajalle ja Madridiin. He tukkivat myös tärkeän rautatien Gironassa Barcelonan pohjoispuolella ja Barcelonan kaupungin pääkatuja.

Mielenosoitukset kutsui koolle internetissä ruohonjuuritason aktivistiryhmä nimeltään Tasavallan puolustuskomiteat (Comitè de Defensa de la República). Ryhmä on jakanut mielenosoituksista kuvia ja videoita Twitterissä.

Mielenosoituksista kertovat muun muassa sanomalehti El País (siirryt toiseen palveluun) ja Katalonian televisio.

Tunteet kuohuivat Kataloniassa jo viikonloppuna, kun itsenäisyyttä kannattavat mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Barcelonassa.

Katalonian aluejohtaja Quim Torra ja muut aluehallituksen ministerit muistelevat kansanäänestystä parhaillaan Gironan lähellä samassa kylässä, jossa erotetun aluejohtajan Carles Puigdemontin oli tarkoitus vuosi sitten äänestää. Puigdemont ei lopulta voinut äänestää häneen kohdistuneiden syytteiden takia.

Kataloniassa järjestettiin kansanäänestys itsenäistymisestä päivälleen vuosi sitten. Espanjan hallitus julisti äänestyksen laittomaksi ja erotti Katalonian aluehallituksen.

Useita itsenäisyyttä ajaneita poliitikoita vastaan on asetettu kapinasyytteet. Heistä osa on ollut jo oikeuden edessä Espanjassa ja osa on maanpaossa ulkomailla, esimerkiksi Puigdemont Belgiassa (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Barcelonassa poliisi otti yhteen Katalonian itsenäisyyttä kannattavien mielenosoittajien kanssa

Espanjan pääministeri ehdottaa Katalonialle kansanäänestystä laajemmasta itsehallinnosta

Lähteet: AFP, Reuters