Poliisi aikoo esittää kahden Airiston Helmi -tutkinnassa epäillyn vangitsemisen jatkamista

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi viime viikolla 36-vuotiaan venäläismiehen ja 51-vuotiaan virolaismiehen epäiltynä muun muassa törkeästä rahanpesusta.

Airiston Helmi
Epäilty virolainen mies ja hänen asianajaja Jukka Pasanen (oik.) Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta
Virolainen epäilty ja hänen asianajajansa Jukka Pasanen Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Poliisi aikoo esittää kahden Airiston Helmi -yhtiön työntekijän vangitsemisen jatkamista huomenna, kertoo keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Antti Perälä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi viime viikolla 36-vuotiaan venäläismiehen ja 51-vuotiaan virolaismiehen epäiltynä muun muassa törkeästä rahanpesusta. Venäläinen vangittiin lisäksi törkeästä veropetoksesta ja virolainen avunannosta törkeään veropetokseen epäiltynä.

Molemmat vangittiin lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Käräjäoikeuden on määrä arvioida uudelleen, onko vangitsemisen jatkamiselle riittävästi perusteita.

Venäläinen on toiminut yhtiön hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana. Molemmat ovat myös poliisin mukaan olleet yhtiön työntekijöitä.

Näyttävä operaatio

Poliisin mukaan toissa viikonlopun poliisioperaatioon Turun saaristossa osallistui noin 400 viranomaista. Operaatiossa oli mukana ainakin KRP:n, Rajavartiolaitoksen ja Lounais-Suomen poliisin edustajia. Viranomaiset tekivät kotietsintöjä kaikkiaan 17 kohteessa sekä Turun saaristossa että mantereella Airiston Helmi -nimisen yhtiön tiloissa.

Yhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.

Poliisi löysi viikonlopun kotietsinnöissä tietoteknisen materiaalin lisäksi noin kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa.

Lue lisää:

Ylen lähteet: Airiston Helmen rahanpesututkinnassa ei ole noussut esiin kansalliseen turvallisuuteen liittyvää

Analyysi: Mihin Paraisilla tarvittiin kommandopipoja ja konepistooleita? Airiston Helmi on ainakin viidestä syystä epätavallinen talousrikostutkinta

Venäjän turvallisuuspalvelut tarvitsevat pestyä rahaa kansainvälisiin tehtäviinsä – "Turun saaristossa saattoi olla kyse monitoimioperaatiosta"

Airiston Helmen kiinteistökauppojen miljoonat tulivat veroparatiisista – ostaja ja myyjä olivat sama taho

Kaksi vangittu rahanpesujuttuun liittyen – Käräjäoikeus: syytä epäillä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta