Hyppää sisältöön

Ely-keskus löysi tarkastuksessa luvattoman kaatopaikan Oriveden kultakaivoksesta – ”Ei voinut mennä tonkimaan, mitä siellä on”

Ely-keskuksen mukaan kaatopaikka oli juuri sellainen kuin julkisuudessa olleissa valokuvissa.

Ympäristönsuojeluviranomaiset tekivät tarkastuksen Oriveden kultakaivokseen maanantaina aamupäivällä. Tarkoituksena oli selvittää, onko kultakaivoksessa salainen kaatopaikka, kuten Suomen Kuvalehti aiemmin kertoi (siirryt toiseen palveluun).

Pirkanmaan Ely-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Tuija Sievi-Korte kertoo, että kaivoksesta löytyi juuri sellainen kaatopaikka kuin Suomen Kuvalehden kuvissa.

– Siellä oli sekalainen kasa jätettä, muutaman metrin korkea ja leveä kasa, Sievi-Korte sanoo.

Sievi-Korte ei lähde arvioimaan, mitä jätettä kasassa oli.

– Ei sitä voinut mennä tonkimaan, Sievi-Korte sanoo.

Kuvalehden mukaan kaivostunneleissa on tyhjiä räjähdelaatikoita ja öljytynnyreitä sekä muovia ja metallia.

Sievi-Korte sanoo, että kaatopaikan tutkiminen oli vaikeaa pimeässä kaivostunnelissa taskulampun valossa. Kasa löytyi 66 metrin syvyydestä.

Ely-keskus odottaa parhaillaan selvitystä kaatopaikasta kaivosyhtiö Dragon Miningilta. Tämän jälkeen ratkaistaan muun muassa se, mitä kaatopaikalle pitää tehdä. Sievi-Kortteen mukaan asia on myös poliisin tiedossa.

Poliisi aloitti esiselvityksen

Sisä-Suomen poliisi tiedotti maanantaina iltapäivällä, että se on aloittanut esiselvityksen kaivoksen jätteiden käsittelystä. Poliisi on ollut yhteydessä Ely-keskukseen ja alueen ympäristörikosryhmään kuuluvaan syyttäjään.

Poliisi on saanut tietoa Ely-keskuksen tarkastuksesta. Poliisin mukaan tarkastus vahvisti, että alueelta on löytynyt jätteitä, joita ei ole käsitelty asianmukaisesti.

Poliisi selvittää, onko joku mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. Esiselvitysten tulosten odotetaan valmistuvan ensi viikon lopulla. Silloin ratkaistaan muun muassa, aloitetaanko esitutkinta ja mitä mahdolliset rikosnimikkeet olisivat.

Täydennetty poliisin tiedoilla 1.10.2018 klo 14:28

.
.