1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sarjakuvataiteilijat

Sarjakuvat siirtyvät nettiin ja aiheet arkipäiväistyvät – "Taiteilijat tekevät universaaleja juttuja"

Eteläpohjalaisia sarjakuvantekijöitä esittelevä näyttely on lokakuussa avoinna Seinäjoen kaupunginkirjastossa.

sarjakuvataiteilijat
Sarjakuvantekijä Timo Kokkila on koonnut eteläpohjalaisista sarjakuvantekijöistä kertovan näyttelyn Seinäjoen kaupunginkirjastoon.
Sarjakuvantekijä Timo Kokkila on koonnut eteläpohjalaisista sarjakuvantekijöistä kertovan näyttelyn Seinäjoen kaupunginkirjastoon.Milla Kaura/Yle

Sarjakuvantekijä, Suomen Sarjakuvantekijät ry:n puheenjohtaja Timo Kokkila on tehnyt sarjakuvia 16-vuotiaasta. Muihin eteläpohjalaisiin sarjakuvantekijöihin hän tutustui 1980-luvulla Seinäjoen sarjakuvaseuran kautta. Nyt hän kokoaa Seinäjoen Apila-kirjastoon näyttelyä eteläpohjalaisesta sarjakuvasta.

– Näyttelyn taiteilijoilla ei ole synnyinseudun lisäksi juurikaan muuta yhteistä. Ei Etelä-Pohjanmaa näissä kaikissa näy. Taiteilijat tekevät universaaleja juttuja, Kokkila sanoo.

Näyttely esittelee kymmenen eteläpohjalaista sarjakuvantekijää. Osalle sarjakuvat ovat ammatti, osalle harrastus.

"Sitä parempi, mitä laajempi aihepiiri"

Timo Kokkilan mukaan suomalaisen sarjakuvakulttuurin ylläpitämisessä tärkeä rooli on sanomalehdillä. Edelleen, vaikka sanomalehtien sarjakuvista onkin helppo säästää.

Ilahduttavaa on kuitenkin se, että sanomalehtien sarjakuvista suuri osa on nykyään kotimaisia.

– 1980-luvulla sitä olisi ollut vaikea kuvitellakaan.

Toimintakulttuurin ja julkaisujen lisäksi myös sarjakuvien sisältö on muuttunut. Nyt sarjakuvilla voidaan vaikka blogata ja niissä voidaan käsitellä arkisia, oman elämän asioita.

– Sitä parempi, mitä laajempi aihepiiri on. Ei mikään taidelaji elä, jos se on suppea. Ennen esikuvat olivat muita sarjakuvia, nyt mitä vaan.

Aikuiset kohdeyleisönä

Timo Kokkila arvelee, että suurin osa sarjakuvien lukijoista on aikuisia. Suuri osa niistä myös tehdään aikuisille. Lapsille piirtäviä ja kirjoittavia sarjakuvantekijöitä on Kokkilan mukaan vähän ja hyviä lastensarjakuvia vaikea löytää.

Timo Kokkila itse on tehnyt Peräsmiehen poika -sarjakuvaa Koululainen-lehteen jo 15 vuotta.

– Kulttuuri on muuttunut minun nuoruudestani. Ennen lapset ja nuoret lukivat sarjakuvia, nyt niistä on tullut pienemmän harrastajajoukon juttu, hän sanoo.

Tulevaisuudessa sarjakuvien julkaiseminen nettiin tulee Kokkilan arvion mukaan lisääntymään. Julkaisujen siirtyminen esimerkiksi maksuttomiin blogeihin tekee sarjakuvilla toimeentulemisen entistä vaikeammaksi.

– On vaikea kuvitella, että sarjakuvablogilla tulisi toimeen, Timo Kokkila sanoo.

Lue seuraavaksi