Pappien pukeutumista säätelevät piispainkokouksen ohjeet, mutta virkapuvun tärkeimmän tunnuksen voi askarrella vaikka maitopurkista

Pappien osuuskunta tavoittelee pukeutumisohjeita, jotka eivät sukupuolita pappeutta. Nykyisin yhä useammin voi nähdä pappeja omaa tyyliä tukevassa vaatetuksessa.

papit
Pyhävaate
Papin tunnistaa sokeripalasta. Pukeutuminen viestii symboliikkaa ja perinteitä.Osuuskunta Pyhävaate

Papin työtehtävien skaala on laaja. Saman päivän aikana pappi voi toimittaa hautaan siunaamisen, koulun aamunavauksen, yritysvierailuja, messun toimittamisen ja sielunhoidollisia keskusteluja.

Papin virkapuvun tärkein tunnus on sokeripala eli valkoinen panta kauluksessa. Panta voidaan liittää varsin vapaasti monenlaisiin vaatteisiin, kunhan löytyy kaulus, johon panta on pujotettavissa.

Panta on tärkein, mutta ehkä myös haastavin papin vaatekappaleista. Moni pappi tuskailee, että pieni muovista tehty pannan pätkä hukkuu helposti.

– Armo käy oikeudesta tässäkin, sillä kekseliäs pappi askartelee hätävarana pannan vaikka maitopurkin pahvista, nauraa Meri-Anna Hintsala, pappi ja Pyhävaate –osuuskunnan luova johtaja.

Pyhävaate
Vaatteet tukevat omaa persoonaa ja työntekoa. On tärkeää olla luontevasti siellä, missä ihmisiä kohtaa.Yle

Sama virka, sama verka

Naisten pappeus on ollut Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa mahdollista 30 vuotta. Pappien pukeutumisohjeet sukupuolittavat virkaa edelleen. Piispainkokouksen ohjeet papin viralliseen juhlapukeutumiseen ovat erilaiset miehille ja naisille.

Jaotteluun kyllästynyt joukko pappeja perusti vuonna 2016 Pyhävaate-osuuskunnan tuoreuttamaan pappien pukeutumista.

– Emme tarvitse virkapukuja, jotka alleviivaavat kantajiensa sukupuolta, vaan virkapukuja, jotka sopivat kunkin vartalolle ja korostavat viran ykseyttä.

Nykyisin yhä useammin voi nähdä pappeja omaa tyyliä tukevassa vaatetuksessa vaikka farkuissa tai nahkatakissa.

– Vaatteet tukevat omaa persoonaa ja työntekoa. Papille on tärkeää olla luontevasti siellä, missä ihmisiä kohtaa. Pukeutuminen on siten varsin persoonallista. Kontekstin huomioon ottaminen on tärkeintä, kertoo Hintsala.

Emme tarvitse virkapukuja, jotka alleviivaavat kantajiensa sukupuolta.

Meri-Anna Hintsala
Pyhävaate
Papin jokaisella virallisella vaatekappaleella on oma viestinsä.Osuuskunta Pyhävaate

Tavoitteena samat pukeutumisohjeet miehille ja naisille

Pyhävaate-osuuskunnan tavoitteena on muuttaa piispainkokouksen pukeutumisohjeistusta niin, että ohjeeksi riittäisi pukeutua pappisviran tunnuksia käyttäen tilaisuuden vaatimalla tavalla.

– Pyhävaate-osuuskunta valmistaa jo papin takkia, joka sopii sekä miehille, että naisille. Se tehdään jokaisen mittojen ja toiveiden mukaan sopivaksi sukupuolesta riippumatta.

Pyhävaate
Alba viestii armosta, stola nöyryydestä ja lempeydestä.Yle

Pukeutuminen on viestintää

Papillisessa pukeutumisessa näkyvät symboliikka ja perinteet. Asun tulee viestiä rauhallisuutta ja luottamusta. Jokaisella vaatekappaleella on oma viestinsä.

Esimerkiksi kasteella, hautaan siunaamisessa tai avioliiton vihkimisessä papilla on tavallisesti päällä valkoinen, muut vaatteet verhoava, aamutakin mallinen alba. Valkoinen viestii armoa, pelastusta ja puhtautta.

Albassa on aina myös vyö, joka symboloi johdatusta ja viisautta. Alban päälle pappi pukee stolan, niskan taakse asetettavan kapean vyömäisen vaatteen. Stola merkitsee nöyryyttä ja lempeyttä.

Messua toimittava pappi pukee lisäksi vielä kasukan, joka viestii Jumalan kaiken ylittävää armoa. Kasukan väri määrittyy liturgisten värien mukaan. Liturgiset värit vaihtelevat kirkkovuoden mukaan.

Pyhävaate
Virkapukeutumisessa on otettava huomioon kulloisenkin tilaisuuden luonne.Osuuskunta Pyhävaate

Tilanteeseen voi sopia paremmin paljaat jalat kuin sääntöjen sukkahousut

Ohjenuorana pappien pukeutumiselle toimii piispainkokouksen määrittelemät pukeutumisohjeet.

Ohjeiden lähtökohtana on, että pappi on aina virkaa toimittaessaan tunnistettavissa papiksi. Virkapukeutumisessa on otettava huomioon kulloisenkin tilaisuuden luonne.

Vaikka pukeutumisohjeissa määritellään esimerkiksi naisille paksut sukkahousut, jotteivät varpaat näkyisi, tilannetta tukeva pukeutuminen on tärkeintä.

– Kun ollaan esimerkiksi nuorten kanssa rippileirin jumalanpalveluksessa auringon lämmittämällä rantakalliolla, tulee yhteys luomakuntaan kauniisti esille, kun pappi toimittaa messun paljasjaloin, toteaa Meri-Anna Hintsala.

Pyhävaate