Laihian uimahallin remontin suunnittelu aloitetaan puhtaalta pöydältä

Laihian kunta pyrkii sopimaan uimahallin tonttia hallinnoivan Laihian Vanhustenkotiyhdistyksen kanssa uimahallin remonttiin liittyvät yksityiskohdat.

Liikuntapaikkojen rakentaminen
Laihian uimahalli
Merja Siirilä / Yle

Laihialaiset joutuvat odottamaan vielä pitkään uimahalliin pääsyä. Syynä on kunnanhallituksen päätös käyttää otto-oikeutta remonttiasiassa.

Tekninen lautakunta ehti jo päättää uimahallin peruskorjaus- ja laajennussuunnitelmista, mutta kunnanhallitus palautti asian uuteen käsittelyyn. Tänään kunnan johtoryhmä keskusteli ja pohti, miten asian suhteen edetään.

– Vähän niin kuin lähtöpisteeseen palataan neuvottelemaan vanhustenkotiyhdistyksen kanssa uudelleen, kertoo Laihian vapaa-aikapäällikkö Juha Nivukoski.

Edelliset ja kunnanhallituksen torppaamat suunnitelmat herättivät vastustusta. Esimerkiksi uimahallin kanssa samassa rakennuskokonaisuudessa toimiva ja tontin omistava vanhustenkotiyhdistys ei ollut tyytyväinen korjaussuunnitelmiin. Toiminnanjohtaja Pauli Ylihärsilän mukaan remontti olisi peittänyt osan vanhustenkotiyhdistyksen tilojen ikkunoista.

Ylihärsilän mukaan he jäivät myös suunnitelmien ulkopuolelle, vaikka suunnitelmat koskivat heidän omistamaansa tonttia.

Nyt kunnan tavoitteena on ottaa Laihian Vanhustenkotiyhdistys mukaan suunnitteluun. Tavoitteena on istua saman pöydän ääreen jo tämän viikon aikana.

– Nyt pitää saada selvitettyä, mitä tontilla saadaan tehtyä, Nivukoski kertoo.

Laihian uimahallin ja Laihian palvelukeskuksen kyltti
Merja Siirilä / Yle

Heinäkuusta lähtien suljettuna

Laihian uimahalli on ollut suljettuna heinäkuusta lähtien. Alun perin remontin piti alkaa jo syyskuussa. Moni kuntalainen toivoi, että halli olisi palautettu remonttia odotellessa käyttöön. Tämä ei kuitenkaan kaupungin mukaan ole mahdollista.

Laihian uimahalli on rakennettu vuonna 1997.

Nivukosken mukaan sen tekniikka on siinä kunnossa, että takeita turvalliselle ja viihtyisälle käytölle ei voi antaa. Esimerkiksi puhdistustekninen laitteisto ja putkisto ovat elinkaarensa päässä ja näin ollen riskit uimahallin avaamiselle ilmeiset.

– Siinä on suuret riskit, että tekniikka pettäisi ja jouduttaisiin sitten sen takia sulkemaan halli, Nivukoski kertoo.

Myöskään tiukentunut kemikaalilainsäädäntö ei toteudu nykyisellään Laihian uimahallissa. Uimahallin allasveden puhdistukseen käytettävien kemikaalien säilytys vaatii erilliset tilat nykyisen lainsäädännön mukaan ja ne on rakennettava uimahallin remontin yhteydessä.

Kunnalla on palo- ja pelastusviranomaisilta väliaikainen lupa säilyttää kemikaaleja uimahallin nykyisessä teknisessä tilassa lokakuun loppuun saakka. Tämän jälkeen on käytössä oltava uudet säilytystilat.

Laihian uimahalli
Jarkko Heikkinen / Yle

Käytössä syksyllä 2019

Edeltävän suunnitelman remonttibudjetti oli hieman alle 700 000 euroa.

– On kuitenkin hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon se muuttuu, jos suunnitelmia joudutaan paljonkin uusimaan, Nivukoski toteaa.

Kunta pyrkii nyt selvittämään aluehallintoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset. Avustukset on haettava vuoden loppuun mennessä.

– Tavoitteena on saada kuntalaisille hyvät ja ajankohtaiset tilat uinnin harrastamiseen. Uimahalli on todella hyvässä paikassa. Nyt suunnitelma pitäisi vain saada eteenpäin ja remontti liikkeelle, Nivukoski kertoo.

Kunnan tavoitteena on, että uimahalli olisi remontoitu ja käytössä syksyllä 2019.