Ulosteenkarkailu on vaiettu, mutta yleinen ongelma – vain harva uskaltaa kertoa siitä edes omalle lääkärilleen

Ulosteen karkailu hävettää, mutta ennen kaikkea se tekee tavallisesta arkielämästä hankalaa. Vaivan yleisyys on yllättänyt myös lääkärit.

eritteet (ihmisen)
nainen voi pahoin ja nojaa pönttöön. Vaikea raskauspahoinvointi (hyperemesis gravidarum) vaatii useimmiten sairaalahoitoa.
AOP

Virtsankarkailusta uskalletaan jo puhua, jopa vitsailla, mutta ulosteen karkailusta ei. Ei vaikka noin joka kymmenes (siirryt toiseen palveluun) kärsii siitä jossain vaiheessa elämäänsä.

Ulosteen karkailu rajoittaa elämää, koska siitä kärsivän elämä alkaa pyöriä helposti wc:n ympärillä.

Vaiva on siitä huolimatta monelle niin hävettävä ja intiimi, että sen esille nostaminen on hyvin hankalaa. Siitä syystä jo muutamien vuosien ajan Keski-Suomen keskussairaalan vatsakeskuksen lääkärit ja sairaanhoitajat ovat alkaneet kysyä potilailta ihan suoraan: karkaako uloste?

Kyllä-vastausten yleisyys on ollut yllätys jopa lääkäreille.

– Se on aika sääli, että ihmiset eivät siitä lähde puhumaan, koska ulosteen karkailuun on nykyään olemassa ihan hyviä hoitoja, gastrokirurgian dosentti Matti Kairaluoma Keski-Suomen keskussairaalasta sanoo.

Leikkaus viimeinen vaihtoehto

Ulosteen karkailu on yleisempää naisilla kuin miehillä, mutta siitä voivat kärsiä kaikenikäiset. Ulosteen karkailua ei voi ennaltaehkäistä, sanoo Kairaluoma.

Ulosteen karkailua hoidetaan ensin kuituvalmisteilla, jotka lisäävät ulostemassa ja keräävät vettä ja suolen toimintaa hidastavilla lääkkeillä.

Järeämpiä keinoja ovat hermoyhteyksien korjaaminen aivojen ja lantionpohjan välillä niin sanotulla sakraalisella neuromodulaatiohoidolla tai leikkaus.

– Leikkaus on viimeinen vaihtoehto, koska hyödyn siitä saa vain noin 70 prosenttia potilaista, Kairaluoma sanoo.

Tavallisin syy ulosteenkarkailuun on gynekologiseen laskeumaan liittyvä peräsuolen laskeuma. Aiemmin ajateltiin, että syynä olisi sulkijalihaksen repeämä.

Laskeumat ovat naisten ongelma: noin 30 prosentilla synnyttäneistä naisista saa laskeuman.

Ruokavalio voi helpottaa

Pari vuotta sitten tarkastetun väitöskirjan mukaan vain vajaa kolmannes (siirryt toiseen palveluun) uskaltaa puhua ulosteen karkailusta omalle lääkärilleen.

Keski-Suomen keskussairaalassa on huomattu, että potilaiden on helpompi puhua asiasta sairaanhoitajan kuin lääkärin kanssa. Siksi lantionpohjaterapeutti, sairaanhoitaja Tiina Huhtala-Kairaluoma on usein se, joka luottamuksellista ilmapiiriä potilaan kanssa rakentaa ja häntä rohkaisee.

Lievästä ulosteen karkailusta kärsivää Huhtala-Kairaluoma kehottaa etsimään itselle sopivaa ruokavaliota.

Kaikki suolta ärsyttävät ruoka-aineet kannattaa raivata lautaselta tai lasista pois: esimerkiksi kahvi voi pahentaa oireita.

Huhtala-Kairaluoma muistuttaa, että ruokavalio voi olla vain pieni apu, kokonaan sekään ei oireita poista.

WC-tutka aina päällä

Ulosteen karkailusta kärsivän on ison hädän yllättäessä on tiedettävä, missä wc sijaitsee, koska sinne on kiire. Kun elämä pyörii wc:n ympärillä, elämä rajoittuu.

– Moni joutuu miettimään päivän kulkua, milloin voi esimerkiksi syödä. Usein potilaat kertovat sosiaalisesta eristäytymisestä hankalan ulosteen karkailun vuoksi.

Henkinen paine ulosteen karkailusta voikin lisätä oireita, kuten myös työstressi tai kiireinen elämäntyyli.

Vaivan haittaavuuden vuoksi Matti Kairaluoma toivoisi potilaille rohkeutta.

– Ulosteen karkailusta kannattaa puhua omalle lääkärille, että hän voi ohjata tutkimuksiin ja hoitoon. Vaiva voidaan parantaa - suurimmalla osalla ainakin helpottamaan oireita.