1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienen savolaistamman tarina kuin satukirjasta – Ranskasta heti voitto ME-ajalla: "Tällaista ei voi rahalla ostaa"

Ranch Kellyn sunnuntainen voitto Ranskassa nousee kaikkien aikojen suomalaistilastossa kärkipaikoille. Kansainväliset voitot ovat olleet harvinaista herkkua.

raviurheilu
Anne Luttinen ja Ranch Kelly.
Anne Luttinen ja Ranch Kelly.Petri Vironen / Yle

Mäntyharjulainen Anne Luttinen sai maanantaina iltapäivällä puhelimeensa iloista postia. Sunnuntaisen avausvoiton Ranskassa kruunasi tieto uudesta ME-ajasta. Kilometriaika 1.10,1 on tammojen pitkien ratojen uusi maailmaennätys.

– On tämä aivan uskomatonta. Kävin juuri antamassa Kellylle päiväruokaa ja vettä ja katselin, että siinä se on hevonen muiden joukossa, Anne Luttinen kertoo.

Ranch Kellyn tarina on kuin suoraan satukirjan sivuilta. Uransa ehtoopuolella olevan, 10-vuotiaaksi varttuneen tamman tulevaisuus oli kevättalvella vaakalaudalla. Erilaiset vaivat näyttivät siirtävän pienen tallin hevosen ennenaikaiseen siitokseen. Hevonen oli ravannut 1.14 -alkuisia aikoja vaihtelevin sijoituksen.

Toukokuun alussa Ranch Kelly hylättiin pitkän laukan takia, mutta viisi päivää myöhemmin alkoi menestysputki, joka hakee vertaistaan Suomen ravikilpailuhistoriassa. 13 lähdöstä Luttisen suojatti on voittanut 10 ja ollut kolmesti hopealla. Kaikki lähdöt ovat olleet kivikovia startteja lajin parhaita vastaan.

Ranch Kelly on kesän aikana juossut tammojen SE-numerot uusiksi kolmella yleisimmällä kilpailumatkalla - maililla, normaalimatkalla ja pitkillä matkoilla. Sunnuntaina sen nimiin merkittiin paitsi tammojen pitkien matkojan ME myös Vincennesin rataennätys tammoille.

Loppukesällä Anne Luttinen pähkäili jo mahdollista Ranskan matkaa. Ranskassa hevosen kilpailuoikeus päättyy 10-vuotiskauteen, joten Ranskan matka piti ottaa tai jättää lopullisesti. Pohjoismaissa tamma saa kilpailla kaksi vuotta pidempään.

Ranch Kellyn taustajoukot kokoontuivat kesällä sankarin ympärille - eläinlääkäri Antti Tukiainen, hoitaja Heidi Konga, Anne Luttinen, kengittäjä Simo Ikonen sekä kotitallin isäntäväki Seppo Torniainen ja Liisa Torniainen.

Syyskuun lopulla Anne Luttinen körötteli tammansa kanssa tutulla koppiautolla Ruotsin ja Saksan läpi Normandiaan. Tallipaikka löytyi suomalaisen Saara Jalastin ja tämän miehen tallista. Ensimmäinen koitos Ranskan maaperällä oli edessä sunnuntaina, paikkana Euroopan maineikkaan Vincennes Pariisin liepeillä.

– Olihan se ihan uskomaton tunne, että etusuoralla tuli ensimmäisenä meidän pieni Kelly ja Torvisen Hannu lumipuvussaan, Anne Luttinen herkisteli vielä maanantaina.

Ranskan ravisääntöjen mukaan ohjastajan pitää kantaa hevosen omistajan värejä ja mainosten pitää olla Ranskan ravijärjestössä rekisteröityjä. Niitä ei oltu ehditty tehdä kaiken kiireen keskellä.

Pariisin voitto kasvatti hevosen voittotiliä reilulla 30 000 eurolla. Koko uran tienestit ovat reilut 450 000 euroa. Summasta yli 300 000 euroa on kilahtanut kuluvan vuoden aikana.

– On nämä sellaisia kokemuksia, että näitä ei voi rahalla ostaa, Anne Luttinen kertoi sunnuntaisen voiton jälkeen.

Ranskan kevät jatkuu Normandian 20-asteisesta syksystä nauttien ja seuraaviin koitoksiin valmistautuessa. Kahden viikon kuluttua on edessä Bordeaux ja lokakuun lopulla Feursin rata. Molemmissa riittää yllin kyllin haasteita.

Ranch Kelly lepäili maanantaina Normandian "kotitallillaan".
Ranch Kelly lepäili maanantaina Normandian "kotitallillaan".Anne Luttisen albumi

– Bordeauxissa juostaan meikäläisittäin rataa väärin päin ja Feursissa on ennakkotietojen mukaan vastassa Bold Eagle, Luttinen kertoo.

Radan kiertäminen myötäpäivään on suomalaishevoselle uusi tuttavuus. Bold Eagle on puolestaan yksi maailman kaikkien aikojen parhaista ravihevosista.

– Ei me väärin päin kiertämistä harjoitella, sillä en yleensäkään tykkää ajaa tällä ratahiittejä ja aikaa on vain kaksi viikkoa, Luttinen tuumii.

Ranch Kellyn köröttely Mäntyharjulta Euroopan halki Normandiaan oli huomattu etukäteen Ranskan ravipiireissä. Lainakuskeja oli tarjolla useita.

– Useampi ohjastajan manageri otti yhteyttä minuun tai Saaraan ja kysyi mahdollisuutta toimi kuskina, mutta meille oli alusta lähtien selvää, että Torvisen Hannu tulee ajamaan Kellyä.

"Noussut legendojen joukkoon"

Ranch Kellyn unelmakausi on kerännyt ihailijoita ennen Ranskaa kotimaassa ja Ruotsissa, jossa se kiri alun häirinnän jälkeen EM-kakkoseksi. Suomalaista kuvailtiin lähdön "moraaliseksi voittajaksi". Kotimaassa hevonen saa suitsutusta yllin kyllin.

– Sunnuntain juoksu oli aivan uskomaton suoritus. Että tuolla tasolla pystyy voittamaan lähes 50 metrillä ja vieläpä kovat ranskalaiset. Ei voi kuin ihailla. Voitto ei ollut kenellekään suuryllätys, mutta ero muihin oli, Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen ihasteli.

Suomalaisravurit eivät ole päässeet juuri kansainvälisellä menestyksellä mässäilemään. Suomenhevoset ovat vuosien saatossa napsineet joitakin hyviä sijoituksia Ranskan vuotuisesta kylmäverilähdöstä, mutta lämminveristen osalta Ranch Kellyn suoritus saattaa nousta jopa kaikkien aikojen kärkeen.

– Kelly on ollut tammaparhaimmistoa jo vuosiia, mutta tällä hetkellä se on aivan ylivoimainen tammoista ja saa tulla oritkin rinnalle. Ilman muuta se on noussut legendojen joukkoon. Se vaatii hieman kansainvälistä menestystä ja nyt sitä on tullut, Pekonen kiittelee.

Ranch Kelly ja Anne Luttinen kotitarhassaan Mäntyharjulla.
Petri Vironen / Yle
Lue seuraavaksi