1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätteiden lajittelu

Vaasan seudulla ollaan lähivuosina siirtymässä kahden roska-astian malliin – tavoitteena parantaa lajittelua roimasti

Myös julkisen rakentamisen ympäristöystävällisyyttä on aikeissa parantaa.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Vaasan seudun omakotitaloissa ollaan siirtymässä lähivuosina joko kahden roska-astian malliin tai monilokeroastioiden käyttöön. Jos asukas ei suostu muutokseen, hän joutuu mahdollisesti maksamaan korkeampaa jätemaksua.

Kahden astian mallissa poltettava jäte ja biojäte lajiteltaisiin eri astioihin. Monilokeroastioihin siirryttäessä astioissa voisi olla omat lokerot myös esimerkiksi kartongille ja metallille.

Muutoksen taustalla on valmisteilla oleva Vaasan seudun jätepoliittinen ohjelma. Ohjelman tavoitteeksi ollaan asettamassa muun muassa se, että seudulla tuotettavasta biojätteestä onnistuttaisiin kierrättämään jopa 60 prosenttia vuoteen 2023 mennessä.

– Se on realistinen tavoite, sanoo toimitusjohtaja Leif Åkers alueen jätehuollosta vastaavasta Stormossenista.

– Olemme jakaneet alueen kerros- ja rivitaloasukkaille viime aikoina ilmaisia biojätepusseja. Biojätemäärät ovat heti kasvaneet, koska asukkaat ovat ryhtyneet lajittelemaan jätteitään paremmin.

Viime vuonna alueen biojätteestä saatiin Stormossenin mukaan kierrätettyä vain noin 20 prosenttia.

Yhdeksälle omakotitaloasujalle kymmenestä tulossa muutos

Vaasan seudun jätepoliittisen ohjelman luonnos on nyt kuntien käsiteltävänä. Alueen jätelautakunnan jäseniä ovat Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Isokyrö ja Korsnäs.

Åkersin mukaan vain noin kymmenellä prosentilla alueen omakotitaloista on käytössään kaksi roska-astiaa tai monilokeroastia. Niiden käyttö on toistaiseksi vapaaehtoista.

Toistaiseksi Åkers ei osaa arvioida, milloin uuteen malliin siirryttäisiin. Vielä ei myöskään tiedetä, mitä jätteitä mahdollisiin monilokeroastioihin voisi lajitella. Ohjelmaluonnoksen mukaan muutos täytyy suunnitella "pitkällä aikavälillä, aktiivisesti yhdessä kuntalaisten kanssa".

Jätepoliittiselle ohjelmalle ollaan asettamassa biojätteen tehokkaamman kierrättämisen lisäksi myös muita tavoitteita. Esimerkiksi kaikesta yhdyskuntajätteestä halutaan viiden vuoden kuluttua pystyä kierrättämään 55 prosenttia. Nykyään lukema on noin 34 prosenttia.

Lisäksi muun muassa julkisille hankkijoille halutaan laatia ohjeistus materiaaleja säästävästä ja kiertotaloutta tukevasta rakentamisesta.

Biojätteen erilliskeräys alkoi Ekoroskin asukkaille lokakuun alusta alkaen. Ekorosk toimii muun muassa Pietarsaaren ja Kokkolan seudulla.