Poliisin tai ambulanssin saapuminen voi pian hidastua, jos ei hätäkeskuksiin saada lisää päivystäjiä – "Keravalle voisi yhden kurssin verran ottaa töihin heti"

Keravan hätäkeskuksen päällikön mukaan pitäisi järjestää paikallisia koulutuksia, jotta hätäkeskuspäivystäjiä riittäisi kaikkialla Suomessa.

hätäkeskukset
ERICA järjestelmän koulutusta Keravan hätäkeskuslaitoksen oppiluokassa.
Markku Pitkänen / Yle

Pula pätevistä hätäkeskuspäivystäjistä on niin kova, että Keravan hätäkeskukseen voitaisiin palkata heti kurssillisen verran työntekijöitä.

– Keravalle voisi yhden kurssin verran ottaa töihin heti suoraan. Puhutaan noin kuudentoista oppilaan määrästä, joka voitaisiin rekrytoida tänne, sanoo Keravan hätäkeskuksen päällikkö Vesa Seppä.

Syynä pulaan on se, että työmarkkinoilla ei ole tarpeeksi päteviä päivystäjiä. Osa opiskelijoista ei valmistu ja osa hakeutuu muille aloille.

Työntekijäpula alkaa Sepän mukaan jo vaikuttaa vasteaikaan, eli siihen, kuinka nopeasti hätäpuheluun vastataan ja apua saadaan hälytettyä paikalle.

– Kyllä se tietysti alkaa vaikuttamaan. Vielä kyetään palvelemaan hyvin, mutta kyllä sillä pitkässä juoksussa alkaa olla merkitystä.

Ongelma ei ole pelkästään paikallinen. Savon Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) viikonloppuna, että hätäkeskuspäivystäjistä on puutetta valtakunnallisesti.

Keravan hätäkeskuksen päällikkö Vesa Seppä.
Keravan hätäkeskuksen päällikkö Vesa Seppä.Nella Nuora / Yle

Hätäkeskuspäivystäjän koulutus ei tuo riittävästi työntekijöitä verrattuna siihen, kuinka paljon koulutuksen keskeyttäjiä ja alanvaihtajia on.

Hänen mukaansa koulutusmääriä pitäisi lisätä, ja koulutusta pitäisi järjestää aika ajoin myös paikallisesti, jotta työntekijöitä riittäisi kaikkialle Suomeen. Kuopion Pelastusopistossa opiskelleet eivät Sepän mukaan välttämättä halua muuttaa pääkaupunkiseudulle töihin.

– Alueelliset kurssit varmasti voisivat edesauttaa tarjontaa ehkä paremmin, mutta koulutus ei tällä hetkellä meidän poistumaan vastaa, Seppä sanoo.