1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylä torjuu liikennemelua 4 miljoonalla eurolla

Joka neljäs jyväskyläläinen altistuu päivisin suosituksia suuremmalle tieliikennemelulle.

Jyväskylä
Nainen seisoo jalkakäytävällä kädet korvillaan
Sini Kervinen / Yle

Jyväskylä aikoo panostaa meluntorjuntaan noin neljä miljoonaa euroa lähivuosien aikana.

Suunnitelmissa on muun muassa melua torjuvien seinien ja vallien rakentamista pääteiden ja rautateiden läheisyyteen. Joillain alueilla melua voidaan torjua myös esimerkiksi laskemalla liikennenopeuksia.

Viime vuonna tehdyn meluselvityksen mukaan joka neljäs jyväskyläläinen altistuu päivisin suosituksia suuremmalle tieliikennemelulle, eli äänen taso ylittää 55 desibeliä.

Vaajakosken moottoritie ja viisi muuta meluremonttia

Meluntorjunnan toimintasuunnitelmassa vuosille 2018-2022 esitetään kuutta kohdetta ensisijaisiksi meluntorjunnan paikoiksi. Valinnassa painotettiin suojattavien asukkaiden määrää ja kustannustehokkuutta.

Suojauskohteisiin kuuluu rautatien voimakkaan yöaikaisen melun alueella sijaitsevia asuinalueita (Kytökatu-Halmekatu, Vaajakoski), meluseinin tai -kaitein suojattavia katu- ja tiemelukohteita (Palokanorsi, VT4-Lohikoskentie, Vaajakoski, Ruusupuisto) sekä ylijäämämaista toteutettava meluvallikohde (Puuppolantie).

Näistä Ruusupuiston ja Puuppolantien kohteet toteutettaisiin kokonaan kaupungin omana työnä. Muissa tehtäisiin yhteistyötä Liikenneviraston ja ELY-keskuksen kanssa.

Kallein projekti olisi osaksi liikenneviraston hallinnoiman Vaajakosken moottoritien meluntorjunta, jota asukkaat ovat toivoneet pitkään. Työn aikataulu on vielä avoinna

Ehdotus Jyväskylän kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelmaksi vuosille 2018-2022 on tänä iltana kaupunkirakennelautakunnan hyväksyttävänä.

Meluntorjunnan pitkän aikavälin tavoitteiksi on asetettu se, ettei liikennemelulle altistuvien asukkaiden määrä kasva, vaikka liikenteen määrät lisääntyvät. Tavoitteena on myös vähentää voimakkaalle melulle (yli 65 desibeliä) altistuvien määrää.

Lue seuraavaksi