Sokeriarvot siirtyvät kohta kotoa napin painalluksella hoitajan koneelle – Alan tulevat ammattilaiset opettelevat käytännön tilanteita testitiloissa

Sairaan- ja terveydenhoitajat opettelevat ensi vuodesta lähtien, miten osan työstä voi tehdä langattomien etäyhteyksien varassa.

kotihoito
Mies pitää käsissään verenpainemittaria ja tablettia
Eero Huuskon mukaan kotiin ei tarvitse kuin puhelimen tai tabletin. jotta mittaustulosten lähettäminen onnistuu.Elisa Kinnunen / Yle

Kotihoidossa oleva vanhus mittaa sokeriarvot pöydän äärellä, mutta tuloksia ei kirjatakaan ylös. Mittaustiedot tallentuvat puhelimeen tai tabletille, mistä ne siirtyvät pilvipalveluun ja ovat saman tien terveydenhuollon ammattilaisten käytössä.

Tällä tavalla toimii Kajaanin ammattikorkeakoulussa kehitetty langaton simulaatiohuone, missä erilaisia etäyhteyksissä syntyviä tilanteita harjoitellaan.

Langattomuus antaa kotihoitajalle lisää aikaa keskittyä muuhun kuin tulosten kirjaamiseen kotikäynnillä. Terveysmittausten uudistuminen ei tarkoita, ettei vanhus olisi yhteydessä hoitajaan.

– Potilaaseen ollaan etäyhteydessä muutenkin kuin tietojen keräämiseksi. Esimerkiksi videopuhelun kautta voidaan selvittää hoidon tarvetta, vakuuttaa hoitotyön lehtori Anna-Leena Eklund Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Etähoito leviää nopeasti Suomessa. Esimerkiksi Helsingissä hoidetaan kuukaudessa jo 17 000 kotihoidon käyntiä virtuaalisti videopuhelun välityksellä.

Valviran yli-insinöörin Antti Härkösen mukaan esimerkiksi sokerimittausten lähettäminen pilvipalveluun on jo melko tavallista Suomessa, ja käyttö on lisääntymässä edelleen.

Mies näyttää verenpaineen mittaustulosta tabletilta.
Kajaanin ammattikorkeakoulussa rakennetussa simulaatiohuoneessa potilaan mittaustulos siirtyy tabletin kautta suoraan terveydenhuollon järjestelmiin.Elisa Kinnunen / Yle

Etäyhteyksien aikaan ei kuitenkaan heittäydytä huolettomasti.

– On tärkeää, että hoitohenkilökunta valitsee asiakkaalle sopivan laitteen ja perehdyttää sen käyttöön, Härkönen painottaa.

Myös opiskelijoita koulutetaan etätyöskentelyyn. Erilaisia simulaattoreita on jo opiskelijoiden käytössä ympäri Suomea, mutta Kajaanin ammattikorkeakoulussa rakennetussa simulaatiohuoneessa käytetään uudenlaisia langattomia ratkaisuja.

Ensi syksystä lähtien simulaatiohuone on osa Kajaanin opiskelijoiden opetussuunnitelmaa. Kaupungissa sosiaali- ja terveysalalla opiskelee 900 opiskelijaa.

Kännykkä ja tabletti riittävät vaikka mihin

Terveydenhuollon tulevaisuus laskee tavallisen kännykän ja tabletin varaan. Mukana simulaatiohuoneen kehittämisessä ollut tietojenkäsittelyn tuntiopettaja Eero Huusko korostaa, että ihmelaitteita ei tarvita.

– Kotiin tarvitaan minimissään joku mobiilipäätelaite ja mittari esimerkiksi verenpaineen mittaamiseen. Nettiyhteys löytyy nykyisistä mobiilipäätelaitteista, joten ei tarvita wifiä, laajakaistoja tai kuituverkkoja.

Simulaatiohuoneessa on käytössä tietoturvajärjestelmä, jota käyttävät poliisi ja puolustusvoimat.

Eero Huusko

Kajaanissa käytettävä simulaattori koostuu kahdesta huoneesta, eli "kodista” ja ”komentokeskuksesta”, eli hoitajan huoneesta. Näiden välille on rakennettu yhteydet videopuheluita ja tiedon siirtämistä varten.

Kajaanin ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Jaana Kemppainen odottaa jo ensi vuoden syksyä. Todellisten tilanteiden simulointi antaa valmiuksia hoitaa tilanteita myös oikeassa elämässä.

– Tämä on tosi hyvä lisä etähoidon opettelemisessa, ja samalla saa hyvän kosketuksen teknologiaan ja digitalisaatioon.

Koululla asiat toimivat hyvin, mutta kotien laitteistossa on vielä kehitettävää.

– Tarvitaan tuotekehittelyä, että käyttö olisi asiakkaalle helppoa, yksi tai kaksi napin painallusta, pohtii Kemppainen.

Pääseekö joku nappaamaan tietoja?

Vaikka asiakkaiden tietoja kulkee pilvipalvelussa, opettaja Eero Huusko vakuuttaa, että tietojen katoamista ei kannata pelätä.

– Pilvipalveluun menee vain henkilön käyttäjätunnus ja mittaustieto, ei paikka- tai henkilötietoja, sosiaaliturvatunnuksia tai muuta, mistä voitaisiin yksilöidä ihminen. Simulaatiohuoneessa on käytössä tietoturvajärjestelmä, jota käyttävät poliisi ja puolustusvoimat. Meistä se on ihan riittävän hyvä.

Hoitohenkilöstö voi olla tarvittaessa potilaan kanssa yhteydessä esimerkiksi videopuheluilla.
Hoitohenkilöstö voi olla potilaan kanssa yhteydessä videopuhelulla.Elisa Kinnunen / Yle

Rakentajan mielessä on jo useampien erilaisten langattomien mittausten lisääminen simulaatiohuoneeseen. Huuskon mukaan järjestelmän voisi ohjelmoida myös tulkitsemaan sinne kerättyä tietoa.

– Mittaustulosten perusteella voitaisiin arvioida, onko terveydentilaan tulossa muutos, joka edellyttäisi tutkimuksiin ohjaamista.

Korkeakoulu kuitenkin keskustelee yhdessä terveydenhuoltoalan kanssa, mitä mittauksia olisi järkevää toteuttaa.

Tähän mennessä simulaatiohuonetta on pilotoitu 50 opettajan ja oppilaan kanssa, mutta se ei riitä.

– Koulussa voidaan harjoitella, mutta jossain vaiheessa tarvitaan oikeita asiakkaita. Suunnitteilla on jalkautua ihmisten luo, sanoo koulutuspäällikkö Jaana Kemppainen.