Hyppää sisältöön

Miss Suomi Alina Voronkova: "Minua kiusattiin, koska puhun sujuvaa venäjää"

Kaksikielisen perheen tytär Pertunmaalta kärsi venäläistaustansa takia koulukiusaamisesta. Missinä Alina Voronkova haluaa rohkaista kiusattuja kertomaan kokemastaan. Se tukisi yrityksiä ehkäistä kiusaaminen kouluissa.

Kuva: Susanna Laine / Yle

Vaalea kaunotar Alina Voronkova, 23, vei voiton vuoden 2018 Miss Suomi -kisassa. Puoli seitsemän -ohjelmassa heti maanantaina tuoreeltaan vieraillut missi haluaa jakaa kokemansa koulukiusaamisen kaikkien kanssa.

– Koulussahan melkein jokainen lapsi tulee kiusatuksi. Minua kiusattiin, koska puhun sujuvaa venäjää. Haluaisin, että kaikki kiusatut kertoisivat kokemuksistaan. Sekin auttaa ehkäisemään kiusaamista jatkossa.

Somekohu venäläisperäisestä nimestä oli ennalta arvattavissa, mutta se yllätti silti.

– Negatiivisuus on aina inhottavaa. Jos lähipiirini, perhe tai sukulaiset haluavat arvostella minua, otan sen vakavasti, mutta muut saavat ajatella, mitä haluavat.

Venäjältä ruokakulttuuria ja uskomuksia

Kansainvälisenä kahvipäivänä Alina Voronkova tunnusti, että kuukauden kestäneen missikiertueen jälkeen kuppi kahvia laiturin nokassa kotikulmilla Pertunmaalla olisi luksusta.

Isän äidin luona Pietarissa on kuitenkin aina tarjolla teetä.

– Teetä alkuruuan kanssa, teetä pääruuan kanssa ja teetä jälkiruuaksi.

Venäläisestä ruokakulttuurista Voronkovan suosikkeja ovat majoneesipohjaiset salaatit.

Isän perintöä ovat myös erilaiset uskomukset. Esimerkiksi tikapuiden alta ei saa kävellä.

– Kova paikka oli pienenä, jos iskä tuli ja uhkasi kävellä ylitseni, kun makoilin lattialla. Venäjällä uskotaan, että nuori ihminen ei enää kasva, jos hänen ylitseen astutaan.

Kiinan ikimuistoiset pakkaset

Alina Vornikovalla on jääkiekkoileva miesystävä. Joona Hurri pelaa nykyään Japanissa, mutta pariskunta on asunut lajin takia myös Kiinassa.

– Ikimuistoinen reissu. Puoli vuotta, jonka asuimme Harbinissa, tuntui kolmelta vuodelta. Tammikuussa pakkasta oli -48 astetta ja ilman laatu oli huono.

Kielimuuri oli vaikea murrettava.

– Etsin kuntosaliakin varmaan viikon verran, koska kukaan ei ymmärtänyt englantia.

Alina Voronkova lupaa olla helposti lähestyttävä missi.

– Ihan vapaasti. Mielelläni minä sen selfien nappaan.

Alina Voronkovaa kiusattiin koulussa, koska hän puhui sujuvaa venäjää. Nyt Miss Suomi 2018 haluaa panna stopin koulukiusaamiselle.
.
.