Politiikan tutkija: Huhtasaari haluaa provosoida twiitillään – olisi pitänyt tajuta, että kyseessä on koululaisten harjoitus

Somekeskusteluissa opettajille on vaadittu potkuja ja työn tehneitä oppilaita on jopa uhattu väkivallalla.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Myös politiikan talous on huomiotaloutta, kommentoi politiikan tutkija Emilia Palonen kansanedustaja Laura Huhtasaaren twiittiä, jossa tämä nostaa esiin tamperelaiskoulun oppilaiden valmistaman julisteen.

Maahanmuuttoa käsittelevään julisteeseen oli laitettu otsikon "Suomeen vai kuoleen" alle poliitikkoja. Huhtasaari ja Jussi Halla-aho olivat "kuoleen" sanan alla, ja Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto olivat toisella puolen. Kuvan julisteesta oli alunperin julkaissut Instagramissa Tampereen kaupungin kultturiohjelma Taidekaari.

Huhtasaaren mielestä työ lietsoo vihaan poliitikkoja kohtaan.

Palonen puolestaan epäilee, että Huhtasaaari haluaa näin provosoida ja nostaa esiin itseään. Toisaalta poliitikon kuuluukin hypettää sen minkä kerkiää.

– Poliitikko olisi huono, jos hän ei yrittäisi nostaa asiaansa esiin mediassa. Median tehtävä taas on olla vahtikoira, joka suhtautuu kriittisesti asioihin, joita sille syötetään, Palonen sanoo.

Toisaalta skandaalit usein peittävät alleen jotain muuta. Politiikassa luodaan hänen mukaansa usein skandaaleja, kun halutaan piilottaa ikävämpiä asioita tai ei ole muuta sanottavaa.

Palonen muistuttaa kuitenkin, että julisteen kohdalla ei ole kyse poliittisesta kampanjasta., vaan kouluissa pyritään kehittämään itseilmaisua ja poliittista ajattelua, yhteiskunnassa oloa.

– Kyseessä on kuitenkin harjoitteluvaihe, ja se pitäisi huomioda.

Opetushallitus korostaa opetuksen puolueettomuutta

Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallituksesta pitää kovina Huhtasaaren johtopäätöksiä, joiden mukaan kouluissa julistetaan tiettyä aatesuuntaa ja demonisoidaan perussuomalaisia.

– Lähtökohta kouluopetuksessa on, että se perustuu koulutussuunnitelmaan ja on puoluepoliittisesti sitouttamatonta, hän sanoo.

Koulussa opetetaan taitoja ja valmiuksia lapsille ja nuorille, jotta he oppivat toimimaan demokraattisessa yhteiskunnassa. Ajankohtaiset asiat kiinnostavat heitä ja niistä käydään keskusteluja. Voi olla, että sellaisissa yhteyksissä oppilaiden mielipiteet voivat kärjistyä, mutta opettajilla on tietysti vastuu tällaisissa tilanteissa, Kauppinen korostaa.

Koulujen tehtävä on tuoda opetuksessa esille eri puolueiden kantoja, ohjata oppilaita kriittiseen ajatteluun ja myös medialukutaitoon.

Kauppisen mukaan Huhtasaarenkin olisi väärinymmärrysten välttämiseksi ollut hyvä olla yhteydessä kyseiseen kouluun ja selvittää, mitä siellä on oikeasti tapahtunut. Huhtasaari voisi vieläkin selvittää asiaa sitä kautta.

Somekeskusteluissa opettajille on vaadittu potkuja ja työn tehneitä oppilaita on jopa uhattu väkivallalla. Se kuulostaa Kauppisen mukaan kovalta.

– Meillä on Suomessa erittäin ammattitaitoiset ja eettisesti hyvin toimivat opettajat. Toki aina voi ylilyöntejä tapahtua. Tässä on kuitenkin käsitykseni mukaan kyse oppilaiden työstä.

Kauppinen uskoo, että asian selvittely jatkuu paikallisella tasolla.