Airiston Helmi -rahanpesututkinta takkuaa – Poliisi esittää vangitsemisen jatkamista vain törkeiden verorikosten perusteella

KRP on pyytänyt virka-apua Supon lisäksi nyt myös Puolustusvoimilta. Virallinen syy avunpyynnölle on "materiaalin laajuus ja aineiston vieraskielisyys". KRP vaatii viikko sitten vangittujen venäläismiehen ja virolaismiehen tutkintavankeuden jatkamista huomenna.

Airiston Helmi
Epäilty virolainen mies ja hänen asianajaja Jukka Pasanen (oik.) Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta
Virolainen epäilty ja hänen asianajajansa Jukka Pasanen Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Airiston Helmi -rikostutkinta junnaa nyt pahasti paikoillaan. Näyttävästi alkanut tutkinta törkeästä rahanpesusta on vaikeuksissa.

Poliisi ei ole saanut ulkomailta riittävästi lisänäyttöä siitä, missä maassa ja minkälaisella rikoksella Suomeen pestäväksi tuotu likainen raha on tehty.

Kovaa näyttöä rahanpesusta ei ole – "Viikko on lyhyt aika"

Viikko sitten tutkintavankeuteen määrättyjen venäläismiehen ja virolaismiehen vankeutta ei voida enää jatkaa alkuperäisellä matalalla "on syytä epäillä" -perusteella. Nyt tarvittaisiin jo kovempaa näyttöä eli "todennäköisin syin" -perustetta. Niin kovaa näyttöä poliisilla ei ole.

– Viikko on lyhyt aika. Emme ole ehtineet saada lisää näyttöä törkeästä rahanpesurikoksesta, kertoo KRP:n rikoskomisario Antti Perälä Yle Uutisille.

Rahanpesurikoksen osalta tutkintavankeuden jatkaminen on nyt – näillä eväillä – mahdotonta. Siitä huolimatta tutkinta jatkuu kiihkeänä. KRP epäilee, että suomalaisessa osakeyhtiössä on pesty rahaa usean miljoonan euron arvosta.

Poliisi: Törkeistä veropetoksista saatu lisänäyttöä

Poliisin oljenkorreksi on nyt jäänyt uusi näyttö epäillystä törkeästä veropetoksesta ja avunannosta siihen.

Poliisi on omasta mielestään saanut viikon aikana yhteistyössä Verohallinnon kanssa ratkaisevaa uutta lisänäyttöä törkeistä veropetosrikoksista.

Huomenna KRP vaatii Varsinais-Suomen käräjäoikeudelta, että venäläismiehen ja virolaismiehen tutkintavankeutta jatketaan. Perusteena on se, että tällä hetkellä on jo "todennäköisiä syitä" epäillä miesten syyllistyneen törkeisiiin veropetosrikoksiin. Viikko sitten miehet vangittiin lievemmällä "on syytä epäillä" -perusteella.

Jutussa on muitakin epäiltyjä, mutta uusia vangitsemisvaatimuksia ei ole näillä näkymin luvassa.

Nyt myös Puolustusvoimat mukana tutkinnassa

KRP ilmoitti jo viime viikolla, että kotietsinnässä takavarikoidun materiaalin läpikäymiseen osallistuu myös Suojelupoliisi "aineiston laajuuden takia".

Tänään KRP kertoi, että nyt se saa jutun selvittelyssä virka-apua myös Puolustusvoimilta "vieraskielisen materiaalin läpikäymisessä".

Tutkinnanjohtaja, KRP:n rikostarkastaja Tomi Taskila kertoo Supon ja Puolustusvoimien virka-avun antamisesta kieli keskellä suuta. Hän ei suostu sanomaan, onko Suojelupoliisilla ja Puolustusvoimilla työn alla omia tutkintalinjojaan samasta aineistosta.

– Teimme myös Puolustusvoimille virka-pyynnön, koska tarvitsemme vieraskielisen materiaalin läpikäymiseen mahdollisimman monta osaajaa. KRP tutkii pelkästään talousrikoksia.

Lue myös:

Ylen lähteet: Airiston Helmen rahanpesututkinnassa ei ole noussut esiin kansalliseen turvallisuuteen liittyvää (29.9.2018)

Analyysi: Mihin Paraisilla tarvittiin kommandopipoja ja konepistooleita? Airiston Helmi on ainakin viidestä syystä epätavallinen talousrikostutkinta (29.9.2018)

Venäjän turvallisuuspalvelut tarvitsevat pestyä rahaa kansainvälisiin tehtäviinsä – "Turun saaristossa saattoi olla kyse monitoimioperaatiosta" (29.9.2018)

Airiston Helmen kiinteistökauppojen miljoonat tulivat veroparatiisista – ostaja ja myyjä olivat sama taho (27.9.2018)

"Paranoidi ajatus, jota on vaikea kommentoida" – Venäjän pääministeri Medvedev kiisti, että Airiston Helmen helikopterikenttiä voisi käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin (26.9.2018)

Keskusrikospoliisi löysi viikonlopun suuroperaatiossa yhteensä 7 kassakaappia – 3 miljoonaa käteistä oli neljässä kassakaapissa (26.9.2018)

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana (25.9.2018)

Turun saariston rahanpesututkintaan on pyydetty kansainvälistä apua – KRP: Kaikkia epäiltyjä ei ole tavoitettu (25.9.2018)

Kaksi vangittu rahanpesujuttuun liittyen – Käräjäoikeus: syytä epäillä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta (25.9.2018)

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin (24.9.2018)