Herätys: Historian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa, suomalaisnuoret harjaavat laiskasti, Kavanaugh-tutkinta laajenee

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Helsingin käräjäoikeus.
Milla Vahtila / Yle

Historian laajin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

Syyttäjä lukee tänään virkarikossyytteet tietolähteisiin liittyvässä oikeudenkäynnissä monelle korkealle poliisijohtajalle. Syytettyjen penkille joutuvat muun muassa edellinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja keskusrikospoliisin hyllytetty päällikkö Robin Lardot. Yle seuraa tapahtumia oikeustalolla koko päivän. Suora lähetys Helsingin käräjäoikeudesta alkaa kello 8.40.

Hallitus esittelee muutokset pienten yritysten irtisanomissuojaa koskevaan esitykseen

Hallitus on luvannut lausuntokierroksen pohjalta "keskeisiä muutoksia" esitykseen, joka on saanut jo nyt ammattiyhdistysliikkeen laajoihin vastatoimiin. Keskiviikkona uhkaavat ensimmäiset lakot, ja viimeksi maanantaina SAK vaati koko esityksen perumista. Työministeri Jari Lindström (sin.) esittelee kompromissiesityksen tiedotustilaisuudessa klo 10. Yle Uutiset näyttää tiedotustilaisuuden suorana verkossa.

Työmininisteri Jari Lindström työaikalain muutoksia koskevassa tiedotustilaisuudessa 27. syyskuuta.
Työmininisteri Jari Lindström työaikalain muutoksia koskevassa tiedotustilaisuudessa 27. syyskuuta.Jarno Kuusinen / AOP

10 pysäyttävää tietoa ja neuvoa suun terveydestä

Suomalaiset nuoret jäävät selvästi jälkeen monista Euroopan maista, kun mitataan tunnollisuutta huolehtia omista hampaista. Eivätkä terveystottumukset näytä suomalaisilla kohenevan lapsuuden jälkeen: parikymppisistä miehistä lähes joka toisella on reikiä hampaissa. Juuri miehillä välinpitämättömyys jatkuu myös aikuisiällä. Tulehdustila, parodontiitti, päästää haitallisia bakteereja verenkiertoon. Sitä potee yli 60 prosenttia suomalaisista. Yle kokosi viisi uusinta tietoa siitä, mitä suihimme kuuluu, ja viisi parasta neuvoa.

Ikenet vuotavat verta -piirros
Stina Tuominen / Yle

Uusi tutkimus maaseudun nuorista

Asuinpaikka selittää yllättäen vain vähän maaseudun nuorten koulutusvalintoja ja -asenteita. Enemmän vaikutusta on vanhempien koulutustasolla ja toimeentulolla. Tuoreen tutkimuksen perusteella harvaan asuttujen alueiden nuoret, varsinkin tytöt, ovat tyytyväisiä elämäänsä ja heidän kokemuksensa koulutuksesta ovat hyvin myönteisiä. Peruskoulussa maaseudun nuoret ovat kokeneet muita vähemmän kiusaamista.

Koululainen selaa kirjaa tukiopetuksessa.
Yle

Valkoinen talo sallii Kavanaugh-tutkinnan laajentamisen

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on antanut liittovaltion poliisille FBI:lle luvan laajentaa korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan Brett Kavanaugh'n häirintätutkintaa. The New York Times -lehden kahden lähteen mukaan FBI saa haastatella kaikkia tärkeiksi katsomiaan ihmisiä, kunhan tutkinta saadaan päätökseen viikonloppuun mennessä. Lähteet kertoivat asiasta sen jälkeen, kun demokraatit olivat ihmetelleet seksuaaliseen häirintään kohdistuvan tutkinnan suppeutta.

Brett Kavanaugh
Michael Reynolds / EPA

Sää vaihtelee

Idässä kuurottelee tänään ja itärajan tuntumassa voi sataa aluksi vähän yhtenäisemminkin. Myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa tulee sadekuuroja. Lapissa sateet tulevat ajoittain räntänä. Lännessä ja aivan pohjoisessa on poutaista. Eniten aurinko näyttäytyy länsirannikolla. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääennuste tiistaille 2. lokakuuta.
Sääennuste tiistaille 2. lokakuuta.Yle