Virossa ohjuksen hukanneelle espanjalaislentäjälle lievä rangaistus – kaksi viikkoa putkaa tai sakot

Espanjan ilmavoimien hävittäjälentäjä laukaisi vahingossa ilmataisteluohjuksen harjoituksissa elokuussa.

Espanjalaisia Eurofighter-hävittäjiä Moronin lentotukikohdassa Espanjassa Kuva: Paco Perez / EPA

Espanjan ilmavoimat on päättänyt AMRAAM-ilmataisteluohjuksen Virossa elokuun 7. päivänä laukaisseen hävittäjälentäjän rangaistuksesta. Rapsut ovat asteikon lievimmästä päästä, kertovat Viron tiedotusvälineet (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta uutisoi espanjalainen El Pais -lehti (siirryt toiseen palveluun) viime viikon lopulla.

Lentäjän todettiin syyllistyneen huolimattomuuteen, mutta tapaukselle löydettiin lieventäviä asianhaaroja. Sellainen oli esimerkiksi, että ohjuksen laukaisusta ei aiheutunut vahinkoa – eli se ei osunut samassa harjoituksessa lentäneisiin toisiin hävittäjiin tai muihin lentokoneisiin.

Kovalla taistelukärjellä varustettu ilmataisteluohjus laukaistiin espanjalaisen Eurofighter Typhoon -hävittäjän alta, kun se osallistui harjoituksiin eteläisen Viron taivaalla. Ohjus lähti pohjoisen suuntaan. Sitä tai sen osia ei koskaan löydetty.

Samaan harjoitukseen osallistui myös toinen espanjalainen Eurofighter ja kaksi ranskalaista Mirage 2000 -hävittäjää.

Espanjan ilmavoimien tutkinnassa todettiin, että kyseessä oli ohjaajan virhe. Kyseinen ohjaaja oli El Pais -lehden mukaan kokenut kouluttaja. Hän oli tarkistanut, että toinen espanjalaislentäjä noudattaa turvamääräyksiä, mutta unohti noudattaa niitä itse.

Ohjuksen hukannutta pilottia ei erotettu, vaan hänet tuomitaan vähäisestä rikkeestä. Rangaistus sellaisesta on Espanjan ilmavoimissa 14 vuorokautta arestia tai viikon palkan suuruinen sakko.

AMRAAM-ilmataisteluohjus maksaa suunnilleen 350 000 euroa kappale.