1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Uusia maanjäristyksiä Indonesiassa, kymmenien opiskelijoiden ruumiit löydettiin aiemman järistyksen jäljiltä

Indonesian Punaisen Ristin mukaan maanjäristyksen aiheuttama mutavyöry surmasi ainakin 34 raamattuopiskelijaa ja kymmeniä on ilmoitettu kadonneeksi. Uudet si maanjäristykset ravistelivat Indonesiaa aamuyöllä Suomen aikaa.

Palun kaupunkia tsunamin jälkeen. Kuva: Mast Irham / AOP

Maanjäristykset ovat aamulla koetelleet Indonesian Sumban saarta.

Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen mukaan ensimmäinen järistys oli voimakkuudeltaan 5,9 eli keskinkertainen järistys. Maanjäristyksen keskus oli noin 40 kilometrin päässä Sumban saaresta, jossa asuu 750 000 ihmistä.

Noin 15 minuuttia ensimmäisen järistyksen jälkeen samalla alueella oli toinen järistys, joka oli voimakkuudeltaan 6,0 eli voimakas järistys.

Sumba sijaitsee noin 1 600 kilometrin päässä Sulawesin saaresta, missä pelastustyöntekijät kertoivat löytäneensä 34 raamattuopiskelijan ruumiit.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Opiskelijat saivat surmansa perjantain maanjäristyksen aiheuttamassa mutavyöryssä, joka hautasi alleen kirkon Sigi Biromarun alueella.

Indonesian Punaisen Ristin tiedottaja Aulia Arriani kertoi uutistoimisto AFP:lle, että yhteensä 86 raamattuopiskelijaa on ilmoitettu kadonneeksi. Löydetyt 34 kuolonuhria kuuluvat kadonneiden joukkoon.

"Painajaismainen tilanne"

Sulawesin saarella on jatkettu kuumeisesti eloonjääneiden etsintää perjantaina sattuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin jäljiltä.

Donggalan kaupungin ympäristöön saapuneet Punaisen Ristin pelastajat kuvailivat tilannetta alueella painajaismaiseksi.

– Palun kaupunki on tuhoutunut ja ensimmäiset raportit Donggalasta viittaavat siihen, että myös siellä on koettu kaksoiskatastrofissa äärimmäisiä vahinkoja, totesi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen komitean Jakartan-toimiston johtaja Jan Gelfand.

Donggalassa ja sen ympäristössä asuu arviolta 1,4 miljoonaa ihmistä.

Pelastustyöntekijät etsivät uhreja romahtaneen Roa Roa -hotellin raunioista Palussa Indonesiassa. Kuva: EPA

Katastrofin seurauksena on kuollut 844 ihmistä, suurin osa Palun rannikkokaupungissa. Viranomaiset arvelevat, että kuolonuhrien määrä nousee kuitenkin tuhansiin pelastustöiden edetessä.

Voimakkuudeltaan 7,5 magnitudiltaan maanjäristys iski perjantaina auringonnousun aikaan. Järistys aiheutti paikoin jopa kuusimetrisen tsunamin, joka pyyhki Sulawesin rannikkoa.

Kuva: Mast Irham / EPA

YK arvioi maanataina, että noin 190 000 ihmistä alueella tarvitsee hätäapua. Suomen Punaisesta Rististä kerrottiin maanantaina Ylelle, että avunpyyntö on tavoittanut myös Suomen.

Suomesta selvitellään Tanskan Punaisen Ristin kanssa yhteisen logistiikkayksikön lähettämistä avustustöihin Sulawesin saarelle.

Juttua päivitetään.

Päivitetty kello 4:52: Lisätty tiedot tekstiin ja otsikkoon uusista järistyksistä

"Tällaisessa paikassa maanjäristys ei normaalisti synnytä tsunamia" – Palun kaupunki jäi hyökyaallon alle, kun pitkä lahti nostatti hyökyaallon jopa kuusimetriseksi