Vastaanotolle voisi päästä myös iltaisin – uusi Kymsote toisi terveysasemille myös ravitsemusterapeutit

Harkinnassa on laajennuksia terveysasemien aukioloaikoihin ja palvelutarjontaan.

terveydenhoito
Katajaharjun terveysasema Kuusankoskella
Katajaharjun terveysasema aloittaa tiistaina toimintansa Kouvolassa.Juha Korhonen / Yle

Terveysasemien aukioloajat saattavat pidentyä ensi vuonna Kymenlaaksossa. Kotkassa terveysasemien vastaanotot ovat jo avoinna iltakuuteen asti.

Ensi vuonna vastaanotot voivat olla auki nykyistä myöhempään myös muissa Kymenlaakson kunnissa.

– Tarkastelemme Kymsoten alueella, laajennetaanko muidenkin terveysasemien aukioloaikoja, kertoo nykyinen Kotkan terveysjohtaja ja Kymsoten vastaanotto- ja kuntoutuspalvelujen johtaja (1.1.2019 alkaen) Kati Homanen.

Esimerkiksi kouvolalaiset ovat toivoneet iltavastaanottoaikoja.

Maakunnassa on nykyisin 14 terveysasemaa. Niiden toiminta jatkuu ennallaan – ainakin alkuun.

Kymenlaakson uusi sote-kuntayhtymä Kymsote miettii parhaillaan, millaisia terveysasemia maakunnassa on tulevaisuudessa. Kymenlaakson kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät uudelle kuntayhtymälle vuodenvaihteessa.

Lisää palveluja

Nykyisin palvelutarjonta vaihtelee eri terveysasemilla. Esimerkiksi Kotkassa kaikilla terveysasemilla on fysioterapeutteja. Tarjolla on myös ravitsemusterapeutin ja palveluohjaajan apua.

Uusi sote-kuntayhtymä harkitsee fysioterapia- ja ravitsemusterapiaa kaikkien kuntien terveysasemille.

Terveysasemilta voi saada jatkossa ohjausta palveluiden pariin. Näin tehdään esimerkiksi Karhulan terveysasemalla, jossa palveluohjaaja muun muassa neuvoo asiakkaita etuuksien hakemisessa ja lomakkeiden täyttämisessä.

– Tarkastelemme aukioloaikojen ja palveluiden laajentamista loppuvuoden aikana. Tarvittavat muutokset suunnitellaan ensi kevään aikana ja mahdolliset muutokset tulevat voimaan ensi vuoden aikana, kertoo Kati Homanen.

Kymsote ei vielä ota kantaa terveysasemien määrään.