Hailuodossa ensiavun antaminen usein vapaaehtoisten varassa, nyt toiminta hiipuu – "Ihmiset eivät halua sitoutua niin kuin ennen"

Vapaaehtoisilla on suuri merkitys etenkin siinä, että he pääsevät yleensä paikalle nopeasti silloin, kun viranomaiset ovat pidemmän taipaleen takana.

Hailuoto
Ensivasteen logo turvaliivissä.
Risto Degerman / Yle

Ensiavun saaminen Suomessa saattaa kestää jopa tunteja.

Haja-asutusalueilla ensimmäinen apu hätätilanteessa onkin usein vapaaehtoisten varassa. Esimerkiksi Hailuodossa ensimmäisen avun antamisesta on jo vuosikausia huolehtinut vapaaehtoisten ensivasteryhmä.

25 vuotta Hailuodossa jatkunut paikallisen Suomen Punaisen Ristin (SPR) päivystys on nyt kuitenkin loppumassa, sillä tekijöitä on vähän. Työ uhkaa nyt jäädä pelkästään palokunnan harteille, sillä SPR:n rahkeet eivät enää riitä toiminnan pyörittämiseen.

Vapaaehtoisten väheneminen on käytännössä johtanut oravanpyörään: kun päivystäjien määrä on vähentynyt, jäljelle jääville on kasautunut enemmän vastuuta. Se taas pelottaa uusia astumasta remmiin.

Vaikka moni sanoo arvostavansa vapaaehtoisten tärkeää työtä, sitoutumista vaativa päivystystyö ilman palkkaa ei houkuttele. Hailuotolaiset Ossi Suomela ja Birgitta Ruonala ovat auttaneet yhdessä toisten vapaaehtoisten kanssa pelastusviranomaisia jo 25 vuotta, mutta nyt toiminta alkaa hiipua.

– Ihmiset eivät halua sitoutua niin kuin ennen, Suomela kertoo.

– Tämä vaatii kuitenkin sitoutumista, kun sattuu kohdalle päivystysvuoro, Ruonala jatkaa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)