Britannian uusi maahanmuuttolinja: maahan pääsee taitojen perusteella, EU-kansalaisten etuoikeus päättyy

Britannia aikoo vähentää maahan tulevien kouluttamattomien työläisten määrää, mikä pakottaa britit tekemään vähemmän arvostetut työt itse.

Britannia
Nainen kuvattuna Lontoon kadulla sateenvarjo kädessään.
Pixabay

Britannian pääministeri Theresa May on esitellyt hallituksensa uudet linjaukset Britanniaan kohdistuvan maahanmuuton rajoittamiseksi. Linjaukset perustuvat maahanmuuttoa pohtineen työryhmän suosituksiin ja niihin on yhtynyt myös Britannian pääoppositiopuolue Labour.

Hallituksen linja on, että Britanniaan tultaisiin jatkossa lähinnä sillä perusteella, kuinka hyvät työtaidot tulijalla on.

– Uusi taitoihin perustuva järjestelmä vähentää matalasti koulutetettujen ihmisten maahanmuuttoa ja vie Britannian tielle, joka johtaa maahanmuuton supistumiseen kestävälle tasolle, niin kuin lupasimme, May sanoi konservatiivipuolueensa puoluekokouksessa Birminghamissa.

Etusijalla ovat koulutetut ihmiset, mutta samaan aikaan Britannia alkaa panostaa myös jo maassa olevia asukkaitaan tulevaisuuden töihin.

Maassaolon ehtona palkka

Ulkomaalaisten ihmisten, jotka haluavat elää ja työskennellä Britanniassa, on kyettävä ansaitsemaan ainakin vähimmäispalkan verran. Jos he haluavat tuoda perheensäkin Britanniaan, onnistuu se vain perheenjäsenten tulevien työnantajien myötävaikutuksella, hallitus linjaa.

EU- ja ETA-maiden kansalaiset eivät jatkossa enää saa etuoikeutta tehdä työtä Britanniassa. Jo maassa olevien EU-kansalaisten olot on turvattu.

Brittihallitus ei eio rajata opiskelijaviisumien määrää.

Uusi järjestelmä houkuttelee Britanniaan sellaisia ihmisiä, joita maa tarvitsee. Jatkossa maahanpääsy ei riipu ihmisen alkuperästä, vaan työtaidoista, May hehkutti.

Britannian hallitus kertoo täsmällisemmät maahanmuuttosuunnitelmansa myöhemmin tänä syksynä ja lakiesitykset tulevat ensi vuonna. Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuun lopussa.

Aiheesta muualla:

May says EU immigrants will lose priority status after Brexit (siirryt toiseen palveluun)