Yhden nupukiven alla aukeni yhtäkkiä syvä monttu: Tampereen Keskustorille ilmestyi mysteerireikä, jonka aiheuttajasta on ainakin kaksi "teoriaa"

Reikä paljastui maanantaina illansuussa, kun nupukivien alla oli metrin syvä kuoppa. Video paljastaa, miltä kuoppa näyttää.

Tampere
Tampereen Keskustorille ilmestyi reikä.
Mari Siltanen / Yle

Tampereen keskustaan on ilmestynyt mystinen reikä, jonka syntymisen syystä on vasta teorioita.

Reikä paljastui maanantaina illansuussa, kun ilmeisesti kadulla liikkunut ohikulkija huomasi yhden nupukiven Keskustorilla painuneen maan alle.

Ylen toimittaja Mari Siltanen kuvasi tiistaina aamulla, miltä Keskustorin reikä näyttää:

Tampereen Keskustorille ilmestyi reikä.

Reikä on laajentunut, kun nupukiviä on purettu pois.

Pelastuslaitos tuli paikalle neljän jälkeen ja huomasi, että kiveyksessä oli nupukivien alla ammottava aukko. Nupukivet pysyivät kiinni toisissaan vain sidoshiekalla. Asiasta kertoi ensin Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Tampereen Keskustorin reikä on aidattu.
Mari Siltanen / Yle

Kiveykseen tullut mystinen reikä sai paljon huomiota ohikulkijoilta. Vaarallinen reikä aidattiin, ettei kukaan loukkaisi itseään. Keskustorilla oli maanantaina paljon väkeä, koska Tampereen päivän vastaanotolle osallistui noin 400 vierasta.

Sortumavaaran vuoksi liikennettä rajoitettiin Raatihuoneen lähellä. Kuopan ilmestyminen yhtäkkiä lisäsi epätietoisuutta, voiko vastaavia reikiä olla myös muualla nupukivien alla.

Ainakin kaksi eri teoriaa

Tampereen Veden putkimestari Tommi Kivimäki nimittää aukkoa mysteerireiäksi.

– Saimme hälytyksen kuudelta illalla ja tarkistimme, että vesijohdot eivät vuoda. Reikä aidattiin. Mysteerireiän synnystä ei ole vielä teoriaa, mutta jonnekin maat ovat hävinneet, Kivimäki kertoo Ylelle.

Tampereen Vesi selvitti tiistaina aamulla, johtuuko kuoppa viemäreistä. Viemärit kuvattiin aamupäivällä.

Viemäreissä ei havaittu poikkeamia.

– Syy on jäämässä mysteeriksi, emme tiedä, mitä tapahtui.

Yksi mahdollisuus on, että vanhat viemäriputket on aikoinaan jätetty maan alle ja ne ovat romahtaneet ja maa vajonnut sitä kautta.

– Aiemmin on ollut tapana jättää maan alle vanhoja viemäriputkia ja reikä on voinut syntyä tätä kautta. Tämä on kuitenkin van teoriaa, Kivimäki sanoo.

Kivimäen mukaan on epätodennäköistä, että vastaavia reikiä olisi muita Keskustorilla.

Toinen vaihtoehto on, että reikä on syntynyt ratikkatyömaan takia.

Keskustorilla oli elokuussa Raatihuoneen katon rajaan asti ulottuva vesisuihku. Kovalla paineella tullut vesisuihku johtui vanhan putken liitoksen pettämisestä raitiotietyömaalla, kertoi Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) elokuussa.

Suihku oli Tampereen Hämeenkadun puolella, mutta Kivimäen mukaan on mahdollista, että vesi on kulkeutunut Raatihuoneen edustalle.

– Tämä on kuitenkin aika kaukaa haettu teoria, hän sanoo.

Seuraamme tilannetta.

Keskustorilla on reikä.
Katja Laine / Yle
Monttu Keskustorilla on syvä.
Katja Laine / Yle

Kello 10.22 lisätty tietoja, mikä on voinut aiheuttaa reiän Keskustorille.