1. yle.fi
  2. Uutiset

IS: Liikuntatestin jälkeen kuollut poika sairasti tietämättään harvinaista sairautta

Pojan kuolinsyyksi kirjattiin sepelsuonien synnynnäinen epämuodostuma, Ilta-Sanomat kertoo.

kuolemansyyt
Tiistilän koulu.
Tiistilän koululla suruliputettiin menehtyneen oppilaan muistoksi.Ronnie Holmberg / Yle

Move-testin jälkeen kuolleen 13-vuotiaan pojan kuolinsyyksi kirjattiin sepelsuonien synnynnäinen epämuodostuma, Ilta-Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Yläkouluikäinen poika sai sairauskohtauksen liikuntatunnilla Tiistilän koulussa Espoossa syyskuussa. Poika vietiin ambulanssilla sairaalahoitoon, mutta todettiin kuolleeksi sairaalassa.

Liikuntatunnilla oli suoritettu niin kutsuttua piip-testiä (Move-testi).

Lehti on saanut tietonsa kuolleen pojan omaisilta. Omaiset kertovat lehdelle, että pojan harvinaista sairautta ei ollut huomattu terveydenhuollossa, vaikka poika oli kuljetettu sairaalaan jo aiemmin pyörtyilyn takia.

– Miten voi olla mahdollista, että alan ammattilaiset eivät ole tajunneet, mistä siinä on ollut kyse? Diagnoosi saatiin vasta, kun hän saapui sairaalaan viimeisen kerran. Sydänspesialisti äkkäsi sen nopeasti, velipuoli kertoo lehdelle.

Omaiset tulivat traagisen asian kanssa julkisuuteen, koska he haluavat varoittaa muita vanhempia piilevien sairauksien vaaroista.

– On tosi iso ongelma, jos jollain on tuollainen piilevä sairaus, josta lääkärit eivät tiedä. En halua, että näin käy kenellekään, äiti kertoo lehdelle.

Lue lisää:

IS: Oppilas kuoli saatuaan sairauskohtauksen liikuntatunnilla Espoossa

Poliisi ei tutki liikuntatunnilla sairauskohtauksen saaneen pojan kuolemantapausta

Asiantuntijoita on nyt kuultu: Move-mittaukset ovat turvallisia ja niitä voidaan jatkaa kouluissa – katso, mitä Opetushallitus kertoi testeistä

Move-mittausta kehittänyt tutkija: Viivatesti on osa lasten ja nuorten tavallista liikkumista – opettajan vastuu opetustilanteissa on suuri

Lasten sydänlääkärit Espoon kuolemantapauksesta: Harvinaisia äkkikuolemia sattuu myös levossa ja unessa, testejä ei pidä pelätä

Lue seuraavaksi