1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. irtisanominen

Rehtori sai potkut, mutta ne peruttiin: silti hän ei ehkä saa palata samaan kouluun – Kuntatyönantajat ihmettelee politiikan sotkemista irtisanomiseen

Espoo ja Saunalahden koulun rehtori etsivät yhdessä ratkaisua irtisanomiskiistassa.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Espoon Saunalahden yhtenäiskoulun rehtori Hanna Sarakorpi sai eilen ilouutisia.

Espoon kaupunginhallitus hylkäsi eilen maanantaina yksimielisesti esityksen Saunalahden yhtenäiskoulun rehtorin irtisanomisesta. Sarakorpi kävi tiistaiaamuna tervehtimässä koulun oppilaita ja opettajia.

– Paluu tuntuu ihmeelliseltä ja hyvältä. On ollut valtava ikävä henkilökuntaa ja lapsia. Tuntuu upealta nähdä, Sarakorpi kertoi puhelimitse STT:lle.

Kaupunginhallituksen päätös tarkoittaa sitä, että rehtori Hanna Sarakorpi jatkaa virkasuhteessa Espoon kaupunkiin. Vielä on kuitenkin epäselvää, jatkaako Sarakorpi Saunalahden koulun rehtorina.

Hänet irtisanottiin tehtävästään elokuussa. Rehtori on ollut tähän asti virkasuhteessa, mutta ilman työntekovelvoitetta.

Keskustelut jatkosta on aloitettu

Espoon opetustoimen mukaan keskustelut jatkosta on nyt aloitettu ja vaihtoehtoja työstetään yhteistyössä Sarakorven kanssa. Tavoitteena on löytää ratkaisu koulujen syyslomaviikon loppuun mennessä.

Sarakorpi on kertonut haluavansa jatkaa Saunalahden koulun rehtorina. Vaikka kaupunginhallitus hylkäsi irtisanomisen, se ei voi määrätä, että Sarakorpi palaa juuri Saunalahden rehtorin tehtävään.

Espoon sivistystoimen johtajan Aulis Pitkälän mukaan keskustelut ovat alkaneet hyvässä hengessä.

– Tässä on aloitettu keskustelut Sarakorven kanssa, että mikä ratkaisu olisi. Virkasuhde säilyy kaupungilla. Keskustelemme siitä, mikä toinen paikka voisi olla. Asia selviää toivottavasti ennen syyslomia.

Hanna Sarakorpi kävi tapaamassa Saunalahden yhtenäiskoulun oppilaita ja opettajia tiistai-aamuna. Kuva: Mikko Petäjä

Sivistystoimen johtaja jätti eriävän mielipiteen päätökseen

Pitkälä esitti kaupunginhallitukselle, että rehtori Hanna Sarakorpi irtisanottaisiin. Hän perusteli päätösehdotustaan rehtorin toistuvalla linjausten ja ohjeiden vastaisella toiminnalla.

Olennaista oli Pitkälän mukaan se, että rehtori ei kolmesta huomautuksesta ja kahdesta varoituksesta huolimatta ryhtynyt asianmukaisiin toimenpiteisiin puutteiden korjaamiseksi. Linjausten vastaiset päätökset ovat Pitkälän mukaan vaikuttaneet oppilaiden asemaan ja oikeuteen sekä yhdenvertaiseen kohteluun.

– Yllätyin ja petyin kaupunginhallituksen päätökseen. Jätin asiasta eriävän mielipiteen, Pitkälä sanoo.

– Keskeistä on, että koulun toiminta jatkuu normaalisti ja lasten edut sekä oikeus saada hyvää opetusta turvataan. Se on tärkein asia, ja siitä pyrimme pitää huolen tukemalla koulun henkilöstöä ja johtoa.

Kuinka todennäköistä on, että Sarakorpi saa jatkaa Saunalahden yhtenäiskoulun rehtorina?

– En tässä vaiheessa pysty arvioimaan sitä.

– Ei ole tavatonta, että tällainen asia viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn, Pikälä sanoo.

Poliittinen päätöksenteko ja operatiivinen henkilöstöhallinto täytyy pitää erillään.

Sari Ojanen, Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö

Tiistaiaamuna Sarakorpi ei vielä osannut sanoa, onko hän ryhtymässä joihinkin toimiin sittemmin perutun irtisanomisen takia.

– Olen nyt menossa palaveriin juristien kanssa. Kuunnellaan, millaisia ehdotuksia heillä on ja miten ehdotukset vastaavat sitä, mitä kaupunginhallitus on edellyttänyt.

Kuntatyönantajat: Harvinainen tapaus

Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Sari Ojanen pitää tapauksen irtisanomismenettelyä harvinaisena ja erikoisena. Ojasen mukaan on harvinaista, että irtisanomisesta päätetään kaupunginhallituksessa. Hän painottaa, että irtisanomismenettely kuuluu normaaliin henkilöstöhallintoon, eikä sen pitäisi politisoitua.

– Irtisanomistilanteessa katsotaan, että päätös on lain ja henkilöstöpolitiikan mukainen ja yhdenvertainen. Poliittisten päätöksentekijöiden ottaminen mukaan prosessiin ei mielestäni kuulu asiaan. Se pitäisi arvioida objektiivisesti viranhaltijajohdon kesken.

Ojanen toteaa, että yleensä kunnanjohtajien irtisanomistapaukset ovat ainoita, jotka ovat poliittisten päättäjien käsittelyssä

– Poliittinen päätöksenteko ja operatiivinen henkilöstöhallinto täytyy pitää erillään. Henkilöiden irtisanominen kuntasektorilla on harvinaista, ja silloin siihen on olemassa hyvät perusteet.

Ojasen mielestä erityisen poikkeuksellisen tapauksesta tekee juuri sen julkinen käsittely.

Sarakorven tapaus nousi julkisuuteen Länsiväylän (siirryt toiseen palveluun) uutisoitua aiheesta, ja se herätti vilkasta keskustelua muun muassa koululaisten vanhempien keskuudessa. Osa asettui julkisesti tukemaan Sarakorpea.

Ojanen toteaa, että annetut varoitukset ovat viranhaltijalle voimakas viesti siitä, että hänet irtisanotaan, jos viranhaltija ei muuta käytöstään.

– Se, että asia vietiin julkisuuteen – ja sille haettiin julkisuutta – on erikoista, koska Espoon kaupunki on julkinen viranomainen ja noudattaa kaikessa toiminnassaan lakia ja yhdenvertaisia toimintaohjeita.

Lue myös:

Espoon Saunalahden koulun rehtori saa sittenkin jatkaa virassaan – Espoon kaupunginhallitus ei hyväksynyt erottamista

Espoolainen rehtori irtisanottiin ja siitä seurasi mediamylläkkä – Tänään saattaa selvitä, ovatko potkut lopulliset, vai saako rehtori sittenkin jatkaa virassaan

Espoolaisrehtorin "pikapotkut" eivät yllättäneet opettajien ammattijärjestöä: "Siinä koulussa on ollut ongelmia"

Nyt puhuu kohupotkut saanut espoolaisrehtori: Jatkuvaa moittimista ja arvostelua – "Virheitä on etsitty poikkeuksellisilla tavoilla"