Turun keskustan uudet liikennejärjestelyt ovat säikäyttäneet osan asiakkaista, mutta eivät kaikkia – "Vaatii totuttelemista kaupungin asukkailta"

Turun Kauppahalliyhdistyksen puheenjohtajan Jari Heinosen mukaan läpiajokiellosta tehtiin tarkoituksella ylisuuri pelote. Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katariina Räike ei näe tilannetta lohduttomana.

Kauppatori (Turku)
Kaivuri Turun kauppatorilla.
Kaivuri Turun kauppatorilla.Lassi Lähteenmäki / Yle

Turun keskustan läpiajokielto on tämän syksyn kuumin puheenaihe Turussa. Turun kauppahalliyhdistyksen puheenjohtajan Jari Heinosen mukaan tilanne on laskenut kauppahallissa ruokaa kotiin kantavien asiakkaiden määrää selvästi. Toisaalta hallin kahviloissa on mennyt samaan tahtiin tai jopa aiempaa paremmin.

Turun kauppatorilta kerrotaan, että siellä kaupankäynti on vähentynyt.

Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katariina Räike on kysellyt useilta keskustan yrittäjiltä tilannetta, ja hänen arvionsa on lohdullisempi.

Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katariina Räike.
Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katariina Räike.Lassi Lähteenmäki / Yle

– Ravintola-alalla on mennyt ihan kivasti. En ole kuullut, että jollakin muulla toimialalla olisi mennyt erityisen huonosti. Jos joku on lopettanut, siinä taustalla on muitakin syitä, Räike arvioi.

Uskaltaako keskustaan ajella?

Kauppahalliyhdistyksen vetäjä Jari Heinonen on harmissaan, kun Turun keskustan läpiajokiellosta on tehty varsinainen mörkö, joka ajaa osan asiakkaista muualle.

– Alussa informoitiin virheellisesti, että tänne on kamala tulla autolla eikä kauppahallin pihaparkkiin pääse perille. Väärää informaatiota on tullut jopa viranomaisilta. Poliisit ovat kuulemma pysäyttäneet Auransillalta ihmisiä, että ei saa tulla kauppahallin pihaparkkiin, Heinonen lataa.

Kauppahalliyhdistyksen vetäjä Jari Heinonen.
Kauppahalliyhdistyksen vetäjä Jari Heinonen.Lassi Lähteenmäki / Yle

– Ei se niin voi olla. Joka suunnasta voi tulla kauppahalliin, Auransillalta ja Linnankadulta, Heinonen vakuuttaa.

Brahenkadun varressa kampaamoyrittäjänä toimiva Marie Nuutinen katsoo, että nyt olisi paikallaan ottaa keskusta-ajoon positiivinen ote ja opastaa asiakkaita löytämään Turun parkkitalot.

– Maailma muuttuu, ja tämä vaatii totuttelemista kaupungin asukkailta. Toivon, että palveluja käyttävät osaisivat hakea parkkipaikan vähän kauempaakin. Niitä löytyy kyllä.

Toriparkki tuo kaivattuja kuukausipaikkoja

Turun uudet liikennejärjestelyt johtuvat Kauppatorin kaivauksista. Poikkeustila jatkuu kaksi vuotta.

Paljon parjattu toriparkki voisi tuoda keskustaan uusia yrittäjiä. Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katariina Räike sanoo toriparkin lievittävän parkkipaikkojen kuukausipaikkapulaa keskustassa.

– On tosi hyvä asia, että kuukausipaikkoja saadaan lisää keskustaan. Niiden puute on ollut jo vuosien ajan esteenä sille, että yritykset sijoittuvat keskustaan. Tänne voisi tulla esimerkiksi uusia toimistotiloja tarvitsevia yrityksiä, jos kuukausipaikkoja saadaan lisää, Räike ennustaa.