Hyppää sisältöön

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen: poliittisia lakkoja pitäisi rajoittaa

Mikael Pentikäinen kieltäisi polittiset lakot työajalla. Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin pitää poliitista lakkoa täysin oikeutettuna keinona osoittaa maan hallitukselle, että harjoitettu politiikka ei kelpaa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen perusteli kantaansa poliittisten lakkojen rajoittamisesta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Kyllä meidän pitäisi rajoittaa poliittisia lakkoja. On oikeus osoittaa mieltä politiikkaa kohtaan. Sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä työajalla, niin että siitä aiheutuu vahinkoa muille.

Ykkösaamun keskustelussa PAM:in puheenjohtaja Ann Selin puolusti oikeutta poliittisiin lakkoihin.

– Kun tämä hallitus on päättänyt, ettei se halua neuvotella vaan sanella, tällaista tämä on. Tällaista eurooppalainen työmarkkinapolitiikkaa on yleensä aina.

Mikael Pentikäinen ja Ann Selin ottivat kantaa hallituksen aikeeseen helpottaa henkilöperusteista irtisanomista ennen hallituksen uuden esityksen julkistamista.

Ann Selinin mukaan mikään lievennyskään alkuperäiseen luonnokseen ei kelpaa ay-liikkeelle. Tähän asti on esitetty, että alle 20 työntekijän yrityksessä henkilöperusteista irtisanomista helpotettaisiin.

– Jos yritysten kokoa pienennetään, se ei ratkaisisi perusongelmaa, joka on epätasa-arvoinen kohtelu. Ei voi olla niin, että vierekkäisten ravintoloiden tai kauppojen työntekijöillä olisi erilainen työsuhdeturva riippuen yrityksen koosta. On kaupunkilegendaa, että ihmisistä ei pääse koskaan eroon, jos niitä palkkaa, sanoi Ann Selin.

Alisuorittajasta on vaikea päästä eroon

Mikael Pentikäisen mielestä tarvetta säännösmuutokseen on myös isommissa yrityksissä.

– Talouden ja työllisyyden kannalta olisi parempi, jos raja olisi korkeampi. Tämä on kuitenkin tärkeä uudistus. Olen vakuuttunut siitä, että tällä uudistuksella olisi positiivisia vaikutuksia siihen, miten pienet yritykset tulevat työllistämään.

Mikael Pentikäisen mukaan yrittäjät eri puolilla maata ovat kertoneet, miten vaikea on päästä eroon työntekijästä, joka on alisuorittaja ja joka aiheuttaa myös ongelmia työyhteisössä.

– Monissa kilpailijamaissa on tyypillistä, että pienemmissä yrityksissä on keveämpi irtisanomissuoja kuin suurissa yrityksissä, totesi Mikael Pentikäinen.

Lisää aiheesta: