1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Airiston Helmi

Airiston Helmi -rikosjutussa epäiltyjen tutkintavankeutta jatkettu – perusteena vain törkeät veropetosrikokset

Keskusrikospoliisi KRP luopui alkuperäisestä vangitsemisvaatimuksestaan epäillyn törkeän rahanpesun osalta.

Airiston Helmi -juttuun liittyvä vangitsemisoikeudenkäynti 2.10.2018. Kuvassa Vantaan käräjäoikeudessa rikoksista epäilty venäläismies ja hänen asianajajansa Tuomas Sunnari. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Airiston Helmi -tutkintavyyhtiin liittyvää kahden miehen tutkintavankeutta on tarkasteltu tänään tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa toista kertaa.

Käräjäoikeus määräsi KRP:n vaatimuksen mukaisesti, että venäläismiehen ja virolaismiehen tutkintavankeutta jatketaan. Perusteluna ovat todennäköiset syyt siihen, että venäläismies on syyllistynyt törkeään veropetokseen ja virolaismies avunantoon törkeässä veropetoksessa.

KRP luopui kummankin miehen osalta alkuperäisestä vangitsemisvaatimuksestaan törkeän rahanpesun osalta.

Viikko sitten käräjäoikeus määräsi venäläismiehen ja virolaismiehen tutkintavankeuteen epäiltyinä myös törkeästä rahanpesusta.

Toisena vangitsemisperusteena venäläismiehellä oli epäilty törkeä veropetos ja virolaismiehellä avunanto törkeään veropetokseen.

Tutkinta törkeästä rahanpesusta vaikeuksissa

Keskusrikospoliisilla on ollut vaikeuksia etenkin törkeätä rahanpesua koskevassa rikostutkinnassa. KRP ei ole saanut uutta lisänäyttöä siitä, missä maassa, milloin ja miten rikollista rahaa on tehty ja miten se on kulkeutunut Suomeen pestäväksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi miehet viime viikolla tutkintavankeuteen matalalla "on syytä epäillä" -perusteella. Nyt olisi tarvittu jo raskaampaa näyttöä eli "todennäköisin syin" -perustetta. Niin kovaa näyttöä rahanpesurikoksesta poliisilla ei ole.

Siksi KRP ei tänään edes vaatinut miesten tutkintavankeuden jatkamista rahanpesurikoksen osalta.

KRP:n jatkaa silti epäillyn rahanpesurikoksen tutkintaa täydellä höyryllä.

Tutkintavankeus jatkuu – mutta vain verorikosepäilyjen takia

Poliisin valttikorttina oli nyt törkeän veropetosrikoksen tutkinnassa kertynyt lisänäyttö.

KRP kertoo, että se on saanut viikon aikana yhteistyössä Verohallinnon kanssa ratkaisevaa uutta lisänäyttöä törkeistä veropetosrikoksista.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on samaa mieltä ja katsoo nyt, että tällä hetkellä on jo raskaita eli "todennäköisiä syitä" epäillä sekä venäläismiehen että virolaismiehen syyllistyneen törkeisiiin veropetosrikoksiin. Viikko sitten miehet vangittiin lievemmällä "on syytä epäillä" -perusteella.

Molemmat miehet ovat jyrkästi kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Asianajajat huojentuneita – KRP: "Tutkinta jatkuu"

Venäläismiehen asianajaja Tuomas Sunnari oli käräjäsalista ulos tullessaan selvästi huojentunut.

– Hyvää tällä hetkellä on se, että päämieheni tutkintavankeutta ei edes vaadittu jatkettavaksi rahanpesurikoksen perusteella.

– Jäljellä on enää verorikosepäily, ja korostan, että sekin on vasta pelkkä epäily.

Virolaismiehen asianajaja Jukka Pasanen on kollegansa kanssa samoilla linjoilla

– Nyt päämieheni tutkintavankeutta jatketaan. Rikosnimikkeenä on kuitenkin vain todennäköisen syin tapahtunut avunanto törkeään veropetokseen. Vaatimus rahanpesurikoksen perusteella vangitsemisesta siis tippui pois.

Tutkintavankeuksien jatkamista vaatinut KRP:n rikoskomisario Antti Perälä ei pidä käräjäoikeuden ratkaisua tappiona poliisille.

– Ei tämä tappio ole. Rahanpesuhaarassa kansainvälisen virka-avun ja lisäselvityksen saaminen yhdessä viikossa oli mahdoton tehtävä.

– Miehet ovat nyt kuitenkin tallessa ja aina tavoitettavissa. Näin ollen meillä ei ole tarvetta pelätä esimerkiksi jälkien sotkemisvaaraa myöskään rahanpesujutussa.

Lue myös:

Airiston Helmi -rahanpesututkinta takkuaa – Poliisi esittää vangitsemisen jatkamista vain törkeiden verorikosten perusteella (1.10.2018)

Ylen lähteet: Airiston Helmen rahanpesututkinnassa ei ole noussut esiin kansalliseen turvallisuuteen liittyvää (29.9.2018)

Analyysi: Mihin Paraisilla tarvittiin kommandopipoja ja konepistooleita? Airiston Helmi on ainakin viidestä syystä epätavallinen talousrikostutkinta (29.9.2018)

Airiston Helmen kiinteistökauppojen miljoonat tulivat veroparatiisista – ostaja ja myyjä olivat sama taho (27.9.2018)

Keskusrikospoliisi löysi viikonlopun suuroperaatiossa yhteensä 7 kassakaappia – 3 miljoonaa käteistä oli neljässä kassakaapissa (26.9.2018)

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana (25.9.2018)

Turun saariston rahanpesututkintaan on pyydetty kansainvälistä apua – KRP: Kaikkia epäiltyjä ei ole tavoitettu (25.9.2018)