1. yle.fi
  2. Uutiset

Noin 3000 pohjalaista työntekijää jää tänään kotiin – näin lakko vaikuttaa Pohjanmaalla

Vaasassa Wärtsilän ja ABB:n tuotanto pysähtyy päiväksi kokonaan. Myös Atrian tuotanto Nurmossa ja Kauhajoella pysähtyy siipikarjatuotantoa lukuun ottamatta.

lakot
työtaistelu wärtsilä vaasa
Wärtsilän tuotanto Vaasassa on kokonaan pysähdyksissä tänään.Jarkko Heikkinen/Yle

Arviolta noin 3000 pohjalaista työntekijää jää keskiviikkona kotiin poliittisen lakon vuoksi. Viiden ammattiliiton lakolla vastustetaan hallituksen päätöstä heikentää irtisanomissuojaa korkeintaan kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä.

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella lakkokohteina ovat ABB, Atria, Comforta, Skaala, UPM-Kymmenen Alholman saha, Wärtsilä ja Älvsbytalo.

Eniten työntekijöitä jää kotiin Atrian Nurmon ja Kauhajoen tehtailta, joissa kaikki tuotanto pysähtyy siipikarjatuotantoa lukuun ottamatta. Lakossa on Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossin arvion mukaan reilu 1 500 työntekijää.

– Tuotannon luonteesta johtuen siipikarjatuotanto pyörii normaalisti, muut osastot eivät, Ala-Fossi sanoo.

Myös muiden yritysten työntekijöitä on ohjeistettu jäämään kotiin, jos työtä tehdään edellä mainittujen yhtiöiden toimipisteissä. Esimerkiksi Wärtsilän tiloissa toimivia Securitaksen, ISS Palveluiden ja Fazerin työntekijöitä on ohjeistettu olemaan lakossa mukana.

Pääluottamusmies: Irtisanomissuojan pelätään heikkenevän lisää

Vaasassa Wärtsilän tehtailta jää kotiin noin 500 tuotannon työntekijää ja 300 toimihenkilöä. ABB:ltä kotiin on arvioitu jäävän noin 300 moottoritehtaan työntekijää ja noin 130 muuntajatehtaan työntekijää.

– Todennäköisesti kaikki meillä seisovat liiton tukena, sanoo ABB Motors Vaasan pääluottamusmies Pekka Hietanen.

Hietasen mukaan työntekijät pelkäävät, että irtisanomissuoja heikkenee tulevaisuudessa myös suurissa yrityksissä. Myös pienissä yrityksissä nyt tai tulevaisuudessa toimivien läheisten puolesta pelätään.

– Kenelläkään ei ole mitään työnantajaa vastaan. Tässä vastustetaan Sipilän hallituksen toimia.

Ylihärmässä Skaalan tehtaalta jää kotiin noin sata työntekijää. Lisäksi lakkoon on ohjeistettu työntekijöitä myös Kauhajoen Älvsbytalon tehtaasta sekä Pietarsaaresta UPM-Kymmenen Alholman sahalta ja Comforta Oy:stä.

Lakko kestää koko keskiviikon kello 00-24. Siinä ovat mukana Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Sähköliitto ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL.

Ympäri Suomen lakko koskettaa noin 30 000 työntekijää.

Lue seuraavaksi