1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jokamiehenoikeudet

Perhe osti kolme hehtaaria metsää ja rakensi yli 400 metriä ylimääräistä tietä saadakseen asumisrauhan – jokamiehenoikeudet eivät yllä joka paikkaan

Jokamiehenoikeudet saatetaan joskus ymmärtää väärin. Esimerkiksi moottoriajoneuvolla liikkuminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

jokamiehenoikeudet
Ajokiellosta kertova liikennemerkki tien laidassa
Niko Mannonen / Yle

Kuoppainen soratie tekee vielä ennen talolle pääsyä jyrkän nousun, johon pitää ottaa kunnon vauhti. Yksityistie-kyltti kertoo, että tätä tietä ei ole tarkoitettu kovin monen autoilijan kulutettavaksi.

Pienen tiekunnan ylläpitämälle ja maksamalle tielle on löytynyt yllättävän paljon käyttäjiä, kertoo Mikko Holmberg.

– Sumeilematta ajetaan ja pysäköidään niin, ettei itse pääse kulkemaan. Pahimmillaan ajetaan suoraan pihaan parkkiin ja kadotaan metsään.

Mies seisoo kieltokyltin vieressä
Etenkin viikonloppuisin tien varrella riittää ulkoilijoiden autoja, kertoo Mikko Holmberg.Niko Mannonen / Yle

Kun pysäköinnistä menee huomauttamaan, autoilijoiden perustelut ovat aina samat: liikennemerkkejä ei ole nähty, eikä ole ollut tietoa ajokiellosta.

– Ihan jokamiehenoikeudella sanovat ajavansa ja pysäköivänsä, että pääsevät sen marjapaikan ja sienipaikan viereen.

Jokamiehenoikeus ei yllä autoiluun

Ympäristöministeriöön tulee yksityistiellä liikkumisesta jonkin verran kysymyksiä, kertoo erityisasiantuntija Miliza Malmelin.

– Kysymyksiä nousee etenkin liikkumisen kieltävistä kylteistä. Ne voivat olla laillisia, riippuen siitä miten tie on perustettu.

Kieltomerkkeihin ja puomeihin pitää hakea lupa siitä kunnasta, jonka alueelle niitä aiotaan laittaa.

Moottoriajoneuvolla ajaminen kielletty -kyltti
Muun muassa tämä kyltti on monelle autoilijalle näkymätön.Niko Mannonen / Yle

Yksityisteitä ja niiden käyttöä määrittelee yksityistielaki. Jos tien rakentamiseen tai ylläpitoon ei saada yhteiskunnan rahaa, tien omistajat voivat kieltää moottoriajoneuvolla liikkumisen tiellä.

– Moottoriajoneuvolla liikkuminen ei ylipäätään ole jokamiehenoikeus. Jokamiehenoikeudet liittyvät nimenomaan omalla lihasvoimalla liikkumiseen, sanoo Malmelin.

Jalkaisin, polkupyörällä tai ratsastamalla voi huoletta liikkua myös yksityistiellä. Jos tiellä on puomi, sen saa kiertää.

Kallis hinta omasta rauhasta

Holmbergin perhe on väsynyt väistelemään vieraita autoja omalla piha-alueellaan. Lapsille ja eläimille haluttiin turvallinen pihapiiri, joten perhe päätti hankkia itselleen kotirauhan.

– Ostettiin reilu vuosi sitten kolme hehtaaria lisää maata, jotta saatiin rakennettua kiertotie.

Lisämaa ja yli 400 metriä pitkän tien rakentaminen maksoi perheelle noin 20 000 euroa. Kunhan portti pihatien päähän saadaan paikoilleen, voivat koirat ja lapset telmiä kotipihallaan ilman jatkuvaa pelkoa auton alle jäämisestä.

soratie syysmaisemassa
Holmbergit rakensivat 410 metriä ylimääräistä tietä taatakseen kotirauhan.Niko Mannonen / Yle

Pihapiirin häilyvä raja

Jos on koko ikänsä asunut vaikkapa kerrostalossa tai rivitalossa, voi olla hankalaa ymmärtää haja-asutusalueen asukkaan käsitystä pihapiiristä.

Jokamiehenoikeudella saa liikkua kaikkialla muualla, paitsi ei pihapiirissä tai erityiseen tarkoitukseen otetuilla alueilla, kuten muun muassa laitumilla tai pelloilla.

Lakoontunutta viljaa.
Esimerkiksi pellolle tai laitumelle ei ole mitään asiaa ilman maanomistajan lupaa.Toni Pitkänen / Yle

Selkeää määritelmää pihapiirin koolle ei ole. Ympäristöministeriön mukaan pihapiirin voi osin määritellä näköyhteydellä.

– Jos pysyy tarpeeksi kaukana talosta, eli taloa ei näy tai se näkyy vain hyvin vähän. Silloin ei olla pihapiirissä, sanoo Malmelin.

Toki tässäkin määritelmässä pitää käyttää maalaisjärkeä maaston mukaan. Esimerkiksi Keski-Suomen kumpuilevissa maisemissa näköetäisyys taloihin on aivan toinen kuin Pohjanmaan lakeuksilla.

Häiritseminen on poliisiasia

Jokamiehenoikeuksien lähtökohta on se, että haittaa ja häiriötä ei aiheuteta muille ihmisille tai luonnolle. Maanomistaja ei voi kieltää ulkoilua, marjastusta tai sienestystä metsissään.

Ympäristöministeriön mukaan suomalaiset tuntevat jokamiehen oikeudet kutakuinkin hyvin. Eniten epätietoisuutta on liittynyt avotulentekoon, johon vaaditaan aina lupa maanomistajalta.

Mies ja koira kulkevat syksyisellä metsätiellä
Jokamiehenoikeuksiin kuuluu myös se, että haittaa ja häiriötä ei saa aiheuttaa kenellekään.Niko Mannonen / Yle

Jos maanomistaja tai jokamiehenoikeutta käyttävä kokee tulleensa kohdelluksi väärin, asiasta voi tehdä ilmoituksen poliisille.

Miliza Malmelin peräänkuuluttaa omaa ajattelukykyä ja järkeä käteen jokamiehenoikeuksien suhteen.

– Pitää olla molemminpuolista kunnioitusta. Niin maanomistajien taholta muita kohtaan kuin yhtä lailla hänellä, joka liikkuu jonkun toisen maalla, kuuluisi olla kunnioitus maanomistajaa kohtaan.

Lue seuraavaksi