Liikemiehet tekevät työmatkoja helikoptereilla, työttömät asuvat kadulla – Helikopterilentelystä tuli luokkaerojen symboli São Paulossa

Kyytipalvelun suosio kasvaa, mutta lentelystä on tullut eriarvoisuuden symboli presidentinvaaleihin käyvässä Brasiliassa.

lentoliikenne
Video: Näin pääset São Paulossa kopterikyydillä keskustasta lentokentälle 80 eurolla
Video: Näin pääset São Paulossa kopterikyydillä keskustasta lentokentälle 80 eurolla

SÃO PAULO Ensin korviin kantautuu vaimeaa hyrinää.

Sitten harmaasta pilviverhosta pilkahtaa esiin pieni helikopteri, joka lähestyy nopeasti 26-kerroksisen hotellin huipulla olevaa laskeutumispaikkaa.

Ilmavirta pakottaa tarttumaan kaksin käsin kaiteeseen katolle vievissä metallisissa portaissa. Koneen laskeuduttua tummapukuinen mies juoksee avaamaan kopterin ovea ja viittoo astumaan kyytiin.

Ainoaksi ohjeeksi on annettu, että helikopteria pitää aina lähestyä sivulta, sillä pyörivät roottorit ovat hengenvaarallisia.

Mahanpohjaa kutkuttaa kohotessamme kevyesti ilmaan. Edessä siintää suurkaupungin loppumattomien pilvenpiirtäjien ja tornitalojen meri.

Saõ Paulon kaupunki.
13 miljoonan asukkaan Saõ Paulo on Brasilian ja koko Etelä-Amerikan merkittävin talouskeskus.Erkka Mikkonen / Yle

Yli 13 miljoonan asukkaan São Pauloa kutsutaan maailman helikopteripääkaupungiksi.

Kaupungissa on nelisensataa helikopterikenttää ja yli 700 rekisteröityä ilma-alusta. Niiden ympärille on syntynyt myös uusia liikeideoita kuten kyytipalvelu Voom.

Se haluaa tehdä helikopterimatkustamisesta yhtä vaivatonta kuin taksin tilaamisesta.

– Kopterin saa sivultamme muutamalla klikkauksella. Sanot vain missä olet ja minne haluat mennä, niin kyytisi tulee tunnin sisällä, kertoo Voomin Brasilian maajohtaja, ranskalainen Olivier Capoulade.

Todellisuudessa helikopterin tilaaminen vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä. Tilauslomakkeessa kysytään esimerkiksi matkustajan tarkkaa painoa, sillä turvallisen kyydin takaamiseksi koneen tulee olla tasapainossa.

Aiemmin helikopteri piti kuitenkin tilata päiviä ennen lähtöä.

Voom kilpailee myös hinnoilla. Yritys tarjoaa kyytejä 80 prosenttia halvemmalla kuin perinteiset helikopterifirmat São Paulossa.

Se onnistuu, koska Voom toimii taksisovellus Uberin tapaan. Voom ei siis omista itse helikoptereita vaan se toimii alustana, joka yhdistää asiakkaat ja lentopalveluja tarjoavat yritykset.

Pilotti Eduardo Faria ohjaa kopteria, ja São Paulon bisneskeskus jää nopeasti taakse.

Faria on lentänyt Brasiliassa ja Portugalissa yhteensä 20 vuoden ajan. Hänen nykyinen työnantajansa on brasilialainen terveysjätti Unimed, joka omistaa helikoptereita pelastusoperaatioita varten.

Pilotti Eduardo helikopterin ohjaimissa.
Pilotti Eduardo Faria haluaa, että helikoptereita käytettäisiin enemmän pelastusoperaatioihin ja muihin matkustajaliikennettä tärkeämpiin tehtäviin.Erkka Mikkonen / Yle

Terveysyritys on solminut Voomin kanssa sopimuksen alustensa käyttämiseksi matkustajalentoja varten, jotta koneet seisoisivat harvemmin parkissa. Faria pitää tilannetta ongelmallisena, sillä järjestely vaarantaa hänen mukaansa potilaiden turvallisuuden.

– Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, hätätilanne ei anna etuoikeutta kopterin käytölle. Jos kone on jo varattu matkustajakäyttöön, sairaustapausta varten pitää löytää toinen kuljetusväline. Tämä luo paljon konfliktitilanteita, Faria harmittelee.

Farian mielestä Brasiliassa helikoptereita pitäisi käyttää rikkaiden kuskaamisen sijaan todellisiin tarpeisiin kuten pelastusoperaatioihin ja sammutustehtäviin.

– Verrattuna muuhun maailmaan Brasilia on vasta alussa siinä, miten helikoptereita voitaisiin hyödyntää pelastamisessa. Mallia voitaisiin ottaa vaikka saksalaisesta, pelastushelikopteritoimintaakin pyörittävästä ADACista, hän sanoo.

Faria arvioi, että São Paulossa noin 90 prosenttia kopteriliikenteestä on matkustajalentoja.

Silmänkantamattomiin jatkuvien kattojen ylle mielivät etenkin liikemiehet. He ovat Voomin mukaan palvelun ylivoimaisesti suosituin käyttäjäryhmä.

Yksi heistä on sãopaulolainen Murillo Rodarte. Hän tilasi ensimmäisen kerran Voomin kopterikyydin keväällä 2017, kun palvelu oli vasta aloittanut toimintansa kaupungissa.

– Olen ilmailuintoilija, joten rakastan lentämistä. En ollut koskaan aiemmin lentänyt São Paulon yllä, joten olin todella innoissani, Rodarte muistelee ensimmäistä kyytiään.

Kiinteistöalalla työskentelevä Rodarte lentää kopterilla nykyään noin kerran kahdessa kuukaudessa. Reitti on aina sama: keskustan bisneskeskittymästä São Paulo-Guarulhosin kansainväliselle lentoasemalle.

Syy on selvä. Ruuhka-aikana matka Brasilian vilkkaimmalle lentokentälle voi kestää jopa kaksi ja puoli tuntia. Helikopterilla sinne lentää vartissa.

Saõ Paulon keskustan Blue Tree Faria Lima hotellin katolla on yksi Voomin käyttämästä kymmenestä helikopterikentästä.
Saõ Paulon keskustassa Blue Tree Faria Lima -hotellin katolla on yksi Voomin käyttämästä kymmenestä helikopterikentästä.Erkka Mikkonen / Yle

Juuri kansainvälinen lentokenttä on Voomin asiakkaiden yleisin määränpää.

– Olemme kaikki stressaantuneita kaupungin karmeasta liikenteestä, mutta kopterikyyti säästää aikaa. Pystyn rentoutumaan lentokentällä esimerkiksi syömällä siellä illallisen, Rodarte sanoo.

Myöskään lennon hinta ei ole hänelle ongelma. Helikopterikyyti kentälle maksaa noin 80 euroa. Taksilla saman reissun hinta voi nousta kalleimmillaan 40 euroon.

Useimmille kopteri on kuitenkin liian kallis menopeli.

Brasilian tilastokeskuksen mukaan São Paulossa kuukausipalkka oli vuoden alussa keskimäärin noin 2 800 realia. Summa on tämänhetkisen kurssin mukaan noin 600 euroa.

Liikenneruuhka Sao Paulossa, Brasiliassa.
Saõ Paulossa liikenneruuhkat ovat arkipäivää.Sebastian Moreira / EPA

Kun Brasilian talousbuumi oli hurjimmillaan vajaa kymmenen vuotta sitten, rahakkaita pääjohtajia ja muuta eliittiä kuljettavista helikoptereista tuli vaurastuvan Brasilian symboli.

Silloin ilmailubisnes kasvoi jopa 20 prosenttia vuodessa.

Nykyään helikopterit luovat toisenlaisiakin mielikuvia. Kun työttömyys ja köyhyys ovat taas lisääntyneet, lentämisestä on tullut merkki taloudellisesta eriarvoisuudesta: tuloerot näkyvät valtavana pudotuksena koptereilla lentävien pukumiesten ja kadulla kodittomina vaeltavien työttömien välillä.

Kasvavat tuloerot ovat ollet myös yksi tärkeimmistä puheenaiheista Brasilian presidentinvaaleissa, joiden ensimmäinen kierros käydään tänään sunnuntaina.

São Paulossa ovat lisäksi puhuttaneet kaoottiset ruuhkat, sillä surkea julkinen liikenne pakottaa väistämättä yksityisautoiluun. Maailman suurimpiin kuuluvassa kaupungissa on arviolta kuutisen miljoonaa henkilöautoa eli yksi joka toista kaupungin asukasta kohden.

São Paulon entinen pormestari Fernando Haddad yritti helpottaa kaupungin liikennettä avaamalla bussi- ja pyöräkaistoja sekä pienentämällä nopeusrajoituksia. Muutokset kuitenkin suututtivat ison joukon kaupunkilaisia, ja Haddadin seuraaja João Doria kumosi uudistuksia.

Nyt Haddad on työväenpuolueen presidenttiehdokas ja yksi varteenotettavimmista ehdokkaista Brasilian seuraavaksi presidentiksi.

Sao Paolossa elintasoerot näkyvät lähes kaikkialla.
Sebastião Moreira / EPA

Kopterin lähestyessä lentokenttää alhaalla näkyy, kuinka autoletkat matavat kaupunkia halkovilla monikaistaisilla väylillä.

São Paulon valinta kyytipalvelu Voomin testipaikaksi 500 suurkaupungin joukosta tuntuu yläilmoista käsin luonnolliselta.

– São Paulo on helikopteriystävällinen kaupunki, ja kysyntä kasvaa ripeästi, maajohtaja Olivier Capoulade sanoo.

Voom ei paljasta matkustajamääriään, mutta sen tietokantaan on rekisteröitynyt noin 50 000 ihmistä. Alun viidestä helikopterikentästä on laajennettu jo kymmeneen, ja lisää reittejä on suunnitteilla.

Voom laajensi toimintansa Meksikon pääkaupunkiin Méxicoon puolisen vuotta sitten, ja se suunnittelee uusien reittien avaamista muualle Latinalaiseen Amerikkaan sekä Aasiaan. Eurooppa kiinnostaa vähemmän ilmailualan tiukemman sääntelyn takia.

Olivier Capoulade
Kyytipalvelu Voomin Brasilian maajohtaja Olivier Capoulade uskoo matkustajahelikopteriliikenteen merkittävään kasvuun lähitulevaisuudessa.Erkka Mikkonen / Yle

Halvempien hintojen takia helikopterikyydit ovat nykyään muidenkin ulottuvilla kuin rikkaimman eliitin.

Eurooppalaisen Airbusin omistama Voom haluaa tehdä helikopterista jokamiehen kulkupelin.

– Noin puolet uusista asiakkaistamme ei ole koskaan ennen ollut helikopterin kyydissä. Olemme luomassa täysin uutta markkinaa ihmisille, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet tätä kulkuneuvoa, Capoulade hehkuttaa.

Capoulade uskoo kaupungistumisen megatrendin lisäävän kopteriliikenteen suosiota tulevaisuudessa.

Helikopterien ympäristöpäästöt ovat kuitenkin suuret verrattuna lähes mihin tahansa muuhun matkustustapaan. Kopterit kuluttavat paljon polttoainetta, mutta niiden matkustajamäärät ovat pieniä.

Capoulade kuittaa kopterilentojen vakavat ympäristöhaitat uuden teknologian kehittymisellä.

– Helikoptereiden kehittäjät ovat jo nyt saaneet huomattavasti pienennettyä meluhaittoja ja polttoaineen kulutusta. Tulevaisuudessa odotamme sähköllä toimivia ilma-aluksia, hän maalailee.

Sitä ennen São Paulon ja muiden suurkaupunkien taivaalla polttavat bensaa vielä tuhannet perinteiset kopterit.