Kahden kunnan yhteinen johtaja uhkaa Pelkosenniemen itsenäisyyttä? "Ei, päin vastoin"

Pelkosenniemen kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan yhteinen kunnanjohtaja pikemminkin turvaa molempien kuntien itsenäisyyden kuin vaarantaa sen.

Pelkosenniemi
Grafiikkaa
Yle Uutisgrafiikka

Itälappilaisen Pelkosenniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja Annika Kostamo (sit.) kiistää, että Pelkosenniemen kunnan itsenäisyys olisi uhattuna.

Pelkosenniemi haluaa selvittää yhteisen kunnanjohtajan viran perustamista naapurikunta Savukosken kanssa. Savukosken kunnanvaltuusto päätti maanantai-iltana yksimielisesti kannattaa esitystä.

Julkisuudessa tämän on epäilty johtavan kuntien liitoksen. Tätä on uumoillut esimerkiksi Lapin Kansa pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Pelkosenniemen kunnanhallituksen puheenjohtaja Annika Kostamo ei usko kuntaliitokseen.

- Ei, päin vastoin. Meillä toimintakulut kasvavat jatkuvasti ja väkimäärä kunnissa on yhteensä alle 2000, joten meidän pakko miettiä uusia ratkaisuja ja valmistautua myös tulevaan.

Kemijärvi ei kelvannut

Kostamo viittaa valtakunnan politiikkaan, jossa hallitus aikoo siirtää maakunnille kuntien päätösvallassa olevia asioita.

- Me etsimme ratkaisuja sille, miten saisimme pidettyä kunnat itsenäisinä jatkossa. Yksi mahdollisuus siinä on yhteinen kunnanjohtaja, Kostamo perustelee.

Pelkosenniemeä on aiemmin yritetty liittää naapuriinsa. Kuntaliitoshanke Kemijärven kanssa kaatui runsaat kymmenen vuotta sitten Pelkosenniemen päättäjien enemmistön vastarintaan.

Kostamon mukaan selvitys yhteisestä kunnanjohtajan virasta voisi alkaa marraskuussa, kun tai jos Pelkosenniemen ja Savukosken valtuustojen päätökset ovat saaneet lainvoiman. Selvityksen tekisi ulkopuolinen asiantuntija ja molemmat kunnat maksaisivat työn.

Kostamo toivoo, että päätöksiä yhteisestä kunnanjohtajasta voitaisiin tehdä jo vuoden vaihteessa. Viran kohtalosta päättävät molempien kuntien valtuustot. Mikäli yhteinen kunnanjohtajan virka päätetään perustaa, se laitetaan julkisesti haettavaksi.